Общество

През погледа на историците: Цената да бъдеш независим

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Най-важният резултат от обявяването на Независимостта е международният отзвук, който България получава. Това заявиха историци в студиото на Euronews Bulgaria. Така по думите им страната ни става силна и преодолява препятствията.

Преди 114 години животът в страната ни се променя коренно. С обявяването на Независимостта освен дипломатически, България е получава предимства и в икономически и социален план.

 

България скъсва всяка връзка и възможност да бъде координирана, контролирана със султана със различните икономически, които Османската империя има с Европейските велики сили.

Радослав Илиев, историк

Освен това всички тези политически дрязги, които има в предишния период като, че ли в началото на 20. век в един момент спадат и са обединени около нашите общи и национални цели. Нещо за което за съжаление оттам нататък след първата световна война се разделяме. Имам чувството, че това разделение и сега не е приключило.

доц. Александър Сивилов, историк

И в пряк и в преносен смисъл България плаща за своята независимост.

Независимостта трябва да се брани всеки ден - от всички нас и от хората, които взимат големите решения в държавата,  допълниха още историците. 

Целия разговор вижте във видеото.