Бизнес

Енергетиката – основен въпрос в предизборната кампания в Италия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Журналист

Индустрията и домакинствата в Италия страдат от високите цени на енергията, горивата и суровините. И докато цели семейства се чудят как да оцелеят през зимата, енергетиката се превърна в централна тема на предизборната кампания за парламентарния вот в неделя. 

Цели индустрии в Италия са потърпевши от поскъпването на природния газ – като заводите на "Джамбарини Груп", които трябва да поддържат цинкови бани за обработка на стоманени и железни части.

Поскъпването на суровините като метана, който се използва за създаването на цинкова баня, вдига оперативните разходи с до 30%. Семейната компания е прехвърлила част от допълнителните разходи на клиентите, но бизнесът е с несигурни перспективи. Същевременно три четвърти от италианските домакинства очакват по-високи сметки за електричество, по данни на социологическия институт SWG.
Енергийната криза, пред която са изправени домакинствата и промишлеността, е основен проблем на гласоподавателите на извънредните парламентарни избори в неделя, тъй като растат страховете от затваряне на бизнеси и неспособност на част от хората да поемат сметките си за ток и отопление през зимата.

 

Намираме се в енергийна криза, на прага сме на икономическа криза и следователно електоратът иска от политиците да говорят за това. Хората искат да разберат как ще плащат сметките си за енергия, искат да чуят как не можем да си позволим затварянето на производства и да изпаднем в рецесия.

Натали Точи – директор на Института за международни отношения

Кандидатите спорят дали затъналата в дългове Италия, която вече е похарчила повече от 60 милиарда евро за подпомагане на семейства, фирми и местни власти, трябва да поеме още повече задължения, за да финансира нови мерки за подпомагане. Обсъжда се и възможността страната да инвестира в нови ядрени технологии.

Повечето големи партии, включително крайнодесните "Италиански братя" на Джорджия Мелони и лявоцентристката Демократическа партия на Енрико Лета, до голяма степен следват стратегиите, заложени от отиващото си правителство на Марио Драги. И Мелони, и Лета, се застъпват за таван на цените на природния газ, внасян в ЕС, въпреки различията си как да бъдат подпомогнати семействата и бизнеса.