Е-кономика

Е-кономика, 20.09.2022: Десислава Николова и Албина Ясинская

От Euronews България Euronews България

В първата част на предаването гостува финансовият анализатор Десислава Николова. 

Повишаването на лихвения процент от страна на централните банки е основен инструмент за овладяване на инфлацията. След месец ни чака нова корекция в лихвата, а това увеличение ще рефлектира и върху хората, които имат кредити в България”, казва тя.

Корекцията ще се отрази както на нови кредити, така и върху отпуснати вече заеми. Николова коментира и с колко биха се увеличили плащанията по кредитите за българския потребител. 

“До средата на следващата година, средната лихва по ипотечен кредит в банковата система ще достигне до 4, 4.5%, а в момента, средната лихва за жилищен кредит е 2.5%. Въпреки това, прогнози трудно могат да се правят, тъй като от ЕЦБ заявиха, че ще направят толкова увеличения на лихвата, колкото е необходимо за овладяване на инфлацията“, споделя Николова.

Във втората част на предаването, основателят на биоферма “Розино” - Албина Ясинская, разказва за възможностите и предизвикателствата свързани с екоземеделието у нас. 

“Според това, което виждам от пазара, българите имат интерес към био продукти. Разликата идва от това, че сме в България и такива продукти струват по-скъпо от аналозите си в други държави”, смята Ясинская. 

Биоферма “Розино” произвежда занаятчийски сладолед награден с престижна награда в Италия, а в студените месеци, основателите на фермата предлагат и биосертифицирани млечни продукти. Ясинская коментира и новите предизвикателства пред бизнеса в района след наводненията в Карловско. 

“В региона, общата ситуация никак не бе благоприятстваща, но наводненията бяха нещо, което дойде наистина в повече. Наложи ни се да започнем извънредна работа, за да възстановим наново производството. За момента не можем да говорим за пълно възстановяване, а само за резервно захранване, за да продължи нормално нашата дейност“, казва тя.

Според Албина Ясинская, справянето с щетите от наводненията ще отнеме няколко години. Въпреки това, основателят на биоферма “Розино” не смята да премести дейността си на друго място, а да продължи да се развива в района, който тя сравнява с областта Прованс във Франция и регионът на Тоскана в Италия.