Е-кономика

Е-кономика, 19.09.2022: Николай Ваньов и Стоил Далевски

От Димитър Вучев Димитър Вучев Водещ

В първата част на предаването управляващият съдружник на MK Brokers - Николай Ваньов, обсъди опасенията, че емитираният външен дълг на 15 септември може да повлече България в дългова спирала.

“Дългова спирала - мисля, че е малко пресилено. Далеч сме от този момент,защото дългът, който емитира България на 15-ти септември, е в размер на 2.25 милиарда евро, като падежите за тази и следващата година са почти изцяло покрити. За дългова спирала не можем да говорим”, каза Ваньов. 

Според експерта, социални плащания и подкрепата на бизнеса от части обосновават желанието на България да пласира дълг на облигационния пазар. Въпреки това, Ваньов споделя, че други държави от региона, като Румъния и Хърватия са пласирали дълг на по-изгодни условия, тъй като емисията се е случила по-рано през годината. 

Гостът коментира и инвеститорският интерес към българският дълг.

“Настройката на почти всички централни банки е за понижение на лихвите от момента в който инфлацията отбележи известно понижение. Така че, можем да станем свидетели на поскъпване на тази емисия. А за малко по-дългосрочно настроените инвеститори - този дълг би бил добър инструмент за инвестиране“, смята Ваньов.

Предизвикателствата пред туристическия сектор бяха коменитрани от предприемача Стоил Далевски.

“Сезонът беше изключително труден и кратък. не успяхме да постигнем резултатите, които очаквахме преди войната. Тъй като щом започна войната, имахме изключителен отлив на резервации”, каза Далевски.

Гостът споделя, че най-голям отлив има от украинци и поляци, тъй като войната в Украйна се води и в Черно море. Факторите, довели до слабия сезон, рефлектират и в по-висока цена за туристическия продукт. Въпреки това, броят на туристите по родното Черноморие започва да доближава нивата преди пандемията. 

“Трябва сериозна реклама, така както се рекламира Турция, така както се рекламира Гърция. Там държавата помага. Ние обаче не направихме реклама никъде. Няма как чужденците да знаят какво имаме ние като природни дадености“, коментира Далевски. 

Според предприемача, високата цена на електричеството и 60-процентовият ръст в цената на водопреносните услуги по Южното Черноморие са затруднили хотелиерите. А забавени плащания от страна на държавата, поради настаняването на украински бежанци, се превръща в допълнителна пречка за сектора.

В предаването бе разгледана и темата за северноевропейците, които се местят в Испания през зимата, за да избегнат високите сметки за комунални услуги. Повече по темата и целите разговори вижте във видеото.