Е-кономика

Е-кономика, 14.09.2022 с икономиста Стефан Антонов и Чавдар Русков

От Димитър Вучев Димитър Вучев Водещ

“Този заем е нещо, което трябваше да се случи, но се случва много по-късно и при много по-висока цена, отколкото можеше да бъде, ако беше изтеглен през първото тримесечие, или дори през първата половина на годината”.

Това коментира икономическият журналист Стефан Антонов. Според госта, сегашният период от годината е неизгоден за теглене на държавен заем, тъй като инфлацията е висока и лихвите са последвали нейният растеж. Според него, желанието на България да пласира ценни книжа за над 4 милиарда лева на външния пазар е обосновано, тъй като следващата година ни предстои плащане по дълг, изтеглен още през миналото десетилетие. Въпреки това, гостът определя като грешна държавна политика планирания в бюджета таван от 10 милиарда лева на дълга за 2022-ра.

Антонов очаква на дълговите пазари да има интерес към българските ценни книжа, въпреки глобалната несигурност и неуспешните емисии на ДЦК на вътрешния пазар. 

“България, от една страна, е считана за възникващ  пазар, малка икономика с висока корупция. И ние плащаме цената на този лош авторитет с по-високи лихви. От друга страна, ние сме изключително дисциплинирани във фискално отношение през последните 25 години, плащаме си дълговете, и имаме нисък дефицит, поне до последните 2 години. А резултатът от това е, че финансирането ни е по-евтино от държави като Гърция и Италия, които са по-богати от нас. “

Във втората част на предаването гостува изпълнителният директор на Business Model Design – Чавдар Русков. Според госта компаниите в днешно време получават голям натиск за повишаване на заплатите на служителите, а в IT сектора се наблюдава значително търсене на кадри. 

“Ако компания иска да получи по-добри резултати, трябва да смени подхода на мениджърите от това да се наемат повече хора, към това какво може да се постигне с наличните ресурси” - коментира Русков. От гледна точка на служителите, според госта самите взаимоотношения между наетите и работата вече не са с цел изхранване. Трудът се превръща в част от живота и затова бизнесът трябва да осигури мотивираща среда за своите служители. 

В предаването бе разгледан и дебата за минималната заплата в ЕС. Повече по темата и целите разговори вижте във видеото.