Е-кономика

Е-кономика, 16.09.2022: Георги Малчев и Христо Христов

От Димитър Вучев Димитър Вучев Водещ
E Konomika (1)

В първата част на предаването засягаме двата нови тренда в дигиталния маркетинг - желанието на компаниите да тестват и получат обратна връзка, както и да скалират, щом веднъж намерят “добрите потребители”. 

Трябва да акцентираме не върху маркетинг на комуникациите, не върху маркетинг по имейл, а да се съсредоточим в маркетинг, който реално се основава на това какво правят потребителите. А в разгара на ковид кризата, редица компании осъзнаха, че е грешно да използват много посредници между тях и пазара”, коментира Георги Малчев, управляващ партньор в Xplora.

Гостът коментира и наблюдавания глад за специалисти в сектора, както и “XPLORA ACADEMY” - новата инициатива на компанията, предоставяща маркетинг обучения за бизнеса. Според Малчев, заетите с маркетинг е нужно да имат фундаментални познания, но и гъвкав подход. 

“Лично за мен е най-плашещо, когато един човек установи че дадена практика работи, а след това подходът му наподобява максимата ”ако имаш чук всичко става пирон”, споделя гостът.

Втората част на предаването е посветена на банковия сектор, който бележи ръст на печалбите с 50 процента за последните 7 месеца. Финансовият блогър Христо Христов коментира факторите зад този ръст.

“От една страна това са по-големите приходи от банкова дейност, такси и лихви. От друга страна, банките получават силна подкрепа за своите печалби чрез дивидентите реализирани от техните дъщерни дружества.” - споделя Христов. Гостът разкрива и кои банки имат най-голям ръст на печалбите от дъщерните си дружества. Икономическият блогър коментира и макроикономическата картина у нас и дали тя трябва да притеснява банковият сектор и крайните потребители. 

В епизода разглеждаме и темата за таван върху цената на газа. Повече за казуса, както и пълните разговори, може да гледате във видеото: