Е-кономика

Е-кономика, 15.09.2022 с Калоян Георгиев, Георги Грозданов и Николай Ганчев

От Димитър Вучев Димитър Вучев Водещ

Темите в предаването:

Най-новото от света на роботиката и има ли добри примери от тази индустрия у нас?

Очакванията на Европейската комисия да събере 140 млрд. евро от допълнителен данък върху свръхпечалбите на енергийните компании.

Как се отрази глобалното икономическо забавяне на технологичните компании и ще има ли недостиг на инвестиции и финансиране за сектора.

 

Предаването стартира с новината за най-голямото събитие по роботика у нас Robotic Strategy Forum, което ще се проведе между 19 и 20 Септември.

“Темите които ще разгледаме са Индустрия 4.0, какво е технологичното развитие на България. А от нашите гости ще стане ясно за водещата функция на образованието и науката и как се движим спрямо другите държави” - това коментира Калоян Георгиев от Schneider Electric. Гостът споделя

“Бих казал, че има огромен подем в глобален мащаб на роботиката, включително и в България” споделя Георги Грозданов от Festo. Гостът коментира и желанието на фирмите да автоматизират своите процеси и ролята на Ковид зад този тренд. Според Георгиев, недостигът на електронни компоненти води до инвестиции в производствени мощности, които да намалят натиска върху предлагането. От своя страна, това е добре за сектора на роботиката, тъй като такъв тип производство има нужда от автоматизация.

Във втората част на предаването финансистът Николай Ганчев коментира икономическото забавяне на глобално ниво и как се отразява това на технологичния сектор.

“Това което се случва е, че акциите спадат с 30 процента, инвеститорите и пенсионните фондове, които заделят 15 процента за инвестиции в технологични компании, вече инвестират по-малко заради занижената цена на активите”. - споделя Ганчев.

Гостът коментира и разликата между сегашната ситуация и финансовата криза от 2008-ма година, както и новите регулации и влиянието им върху крипто сектора.

Целите разговори и повече по темата за новия данък иницииран от Европейската комисия може да гледате във видеото.