Свидетелства на времето

Свидетелства на времето: Българските срещи на крал Чарлз III

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Традициите и правилата в една монархия повеляват бъдещият крал или кралица да се учи и възпитава в служба на държавата и обществото. С течение на годините това му позволява да развие качества, необходими за длъжността държавен глава – безпристрастна политическа фигура, която е над тяснопартийните интереси. Тази роля изпълнява в продължение на 70 години покойната британската кралица Елизабет II.

Може би за една монархия традицията е половината, от което е тя, т.е. трябва да се спазват всички наследствени и не само наследствени правила, обноски. Видяхме как самият Чарлз III пое властта, макар още да не коронован официално, беше прокламиран, с цялата тази тържественост, с всички детайли. Сега, 2022 г.,още повече, че след 70 години на престола на кралица Елизабет II традициите са нещо много силно. И ние ги видяхме и ще ги виждаме през следващите няколко години”, разказва пиар експертът Максим Бехар.

Преди да наследи британския престол принц Чарлз посещава два пъти България – през 1998-ма и през 2003 г. Преди втората визита у нас, в

края на 2002 г. принц Чарлз отправя официална покана за обяд в двореца "Сейнт Джеймс" в Лондон към Максим Бехар. Той е инструктиран подробно в Кралския автомобилен клуб как да премине обядът, посветен на бизнеса и етиката в него. След обяда бъдещият крал Чарлз III изненадва своя български гост.

 

Той ми каза: „Сър, имам подарък за вас!” Аз му отговорих: „О, ваше височество, много благодаря, толкова ми е приятно!” Бях сигурен, че ще ми подари някакъв сувенир – чаша за чай, на която ще пише St James's Palace или пък книга за историята на монархията. Тогава той ми каза, че в съседната стая има няколко приятели от бизнеса и ме помоли да изпием по един чай с тях. И принц Чарлз ме изненада като обяви, че имам 15 минути да „продам” моята страна България пред тях.” В рамките на 15-20 секунди трябваше да измисля нещо интересно, защото да се изправя пред тези хора и да кажа ”България е страна в Европа, тя е на север от Гърция и Турция, на юг от Румъния, ние имаме планини, имаме море”... тези хора знаят всичко, защото отдавна в Уикипедия са прочели това.

Максим Бехар

Популяризирането на една страна е понякога доста сложна и труднопостижима задача, защото България е в периферията на европейския континент. Нужен е оригинален подход, който да привлече вниманието на големия британски бизнес.

И тогава измислих известната фраза, че България е WWW страна. Настана мълчание и принц Чарлз каза: „А, да, чувал съм, че вие имате много бърз интернет.

 

Аз му отговорих, че това означава друго - Weather (време), Women (жени), Wines (вина). Измислих го буквално за секунди, но се усетих, че звучи много неетично и малко сексистки. Затова поясних, че времето (Weather) означава, че имаме 4 сезона, имаме планини, море, плажове, спа курорти и всичко останало. Wines не е само вина, а това е въобще цялата ни кухня, останала от Османската империя, с много арабски, но и много европейски елементи в нея. И накрая казах, че Women не означава в никакъв случай само жени, а това са хората.

Максим Бехар

След този обяд, няколко месеца по-късно, тогавашният наследник на британската корона пристига на второ посещение у нас, където има срещи с президента Георги Първанов, както и с премиера и негов роднина Симеон Сакскобургготски. Резултатите от тази визита стават нагледни за съвсем кратко време.

Пристига в България с един самолет, пълен с представители на британския бизнес и всички възможни ваши възможни колеги журналисти – от BBC 1, 2, 3, 4, 5 ... доколкото могат да се изброят и доколкото ги има. Посещението беше изключително силно отразено във Великобритания. Бизнесмените се върнаха, започнаха да разказват истории. Всички помнят в България тази истерия 2003-2007 г. британци да купуват у нас къщи в Банско, в Пампорово, по морето, къде ли не... Британските вестници бяха пълни с обяви „инвестирайте в България, купете си къщи, там е много хубаво, там е много сигурно.” Няколко пъти в моя офис след това са идвали британски фирми и аз съм ги питал защо са избрали България. А те ми отвръщат: „Е, как защо сега? Видяхме те там с принц Чарлз, ти знаеш, ние бяхме с него!”, допълва пиар специалистът.

Според Максим Бехар ролята на кралица Елицабет II е да обединява, да е фактор, в името на една институция, която отдавна е станала традиция. Във времена на най-силни съмнения относно историческия смисъл на монархията, тя успява благополучно да я преведе през всякакви изпитания и оставя една любов у своите сънародници, твърди той като потърси положителния пример и за България.

Сега имаше много гласове около смъртта на кралицата, с основание - „вижте британците как са сплотени и обединени, как гледат позитивно на своя бъдещ крал, въпреки че имаше много критики към него, когато беше принц.

Гледайки през призмата на това, което се случва в Лондон в момента, и в Бъкингам, смятам, че можем да си вземем добри уроци и да си кажем: „Какво делим в България?” Нищо не делим... Леви, десни, консерватори, либерали... Съжалявам, че ще го кажа, но това са пълни глупости. Трябва да сме обединени, защото имаме най-трудния период от Втората световна война насам в света, хеле пък в България. Трябва да имаме наши приоритети, да направим нещо заедно, а не как да се сбием, да направим изборите така, че в крайна сметка никой да не ги спечели. И после пак да правим избори. И не е въпрос за харченето отново на пари, а ще загубим време. А то е най-ценният капитал сега.

И ако успеем да вземем мъничко пример от това, което става във Великобритания... Нека да споделяме всякакви мнения, нека да обсъждаме всякакви гледни точки, но крайна сметка да имаме една единствена цел – България да е по-добро място за живот и за правене на бизнес!”, заключи Бехар.