Политика

Георги Гьоков, БСП: Бихме върнали руските дипломати в името на добрите отношения

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Дипломацията е висша форма на пилотаж. Ако добрите отношения с Русия минават през връщане на дипломати – да, ще ги върнем, ако не – разбира се, не.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Георги Гьоков, водач на листата на „БСП за България“ в Стара Загора.

Ще поставим отношенията ни с Русия като с всички останали страни – с дипломатически отношения, без крайности в тях. Защото Русия не е случайна държава, още повече, че българите имат сантименти към нея“, уточни социалистът.

„Сгрешената енергийна политика години наред в Европа, и в България ние нямаме единна концепция, ни поставя пред изпитания тази зима“, предупреди Гьоков.

„Обичайното, което правихме във времето, в което бяхме във властта – компенсации за фирмите за високите цени на енергоносителите, най-вече на електрическата енергия и на газта, компенсации за битовите абонати, замразяване на цените на енергоносителите... Когато въведохме този таван на цените за битовите потребители, всички бяха настроени срещу това. Сега хората имат възможността да плащат по цени, почти същите като миналата година по това време. Това са решения за енергетиката – краткосрочни, палиативни, за момента, да подкрепим българската индустрия, българската икономика и българите“, припомни той.

„Газ – с преговори с всички доставчици на газта. Предното правителство направи една крачка към диверсификация, към независимост. Не говоря за седемте уредени танкера, от които само един или два достигнаха, но те дадоха възможност цената да падне надолу. Говоря за крачката, която направихме за общо изграждане на терминал за втечнен газ в Александруполис. Това са краткосрочните планове. Дългосрочните включват партньорства и договори, които да донесат тази стабилност. А газ, енергоносители, по света има толкова, колкото имаше и преди шест месеца. Проблемът не е в това, а в отношенията между държавите, които продават тези енергоносители, и които купуват енергоносители. Ние трябва да имаме добро отношение с всички, включително с „Газпром“. Разбира се, че ще преговаряме с „Газпром“, защото той е най-големия износител на газ“, каза още Гьоков.

Цялото интервю вижте във видеото.