Политика

Пламен Данаилов, ИТН: Нужна е дефиниция на “енергийна бедност“

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Това, което сме направили до момента, е да запазим цените на електроенергията за всички нас като битови потребители и да можем да компенсираме увеличението за бизнеса. Допълнително, това, което трябва да се направи, е да бъде компенсирано увеличението на природния газ, защото то е непосилно за много хора, включително и за много бизнеси.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Пламен Данаилов от „Има такъв народ“, водач на листа в 25-и МИР-София.

„Но тук е важно да се отбележи, че трябва да бъде направено такова разграничение за „енергийно уязвимите“ – и дружества, и хора, да получат тези помощи, включително най-накрая да имаме дефиниция за „енергийна бедност“, как да бъдат подпомогнати тези хора. Защото спрямо различни начини на изчисление между една четвърт и половината от българите са енергийно бедни“, допълни той.

„Откъде ще намерим газ? Газ в момента в България има, и газ ще има. Ние се надяваме до 1 октомври да бъде пуснат интерконектора. Надяваме се до 2026 година да може да се удвои доставката на азербайджански газ, както дотогава ще действа и терминала за втечнен газ на Александруполис. Газ в България ще има, въпросът е да бъде на приемлива цена, и тази цена ако е висока, да се намерят възможности за компенсиране, така че българската икономика да работи. Защото това значи, че ще има заплати“, поясни Данаилов.

„Към момента „Газпром“ не желае да преговаря с България. За преговори трябва да има желание от двете страни. На този етап ние се съобразяваме със санкциите, които е наложила Европа“, каза кандидатът от „Има такъв народ“.

Цялото интервю вижте във видеото.