Политика

Проф. Даниела Дашева: „Български възход“ е за диверсификация и търсене на нови енергийни източници

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Партия „Български възход“ е за диверсификация на енергийните източници. Разбира се, продължаваме да подкрепяме субсидии за газ и електричество, съответно както за потребителите, така и за бизнеса. Смятаме, че работата на бизнеса не би трябвало да спира в тези тежки времена, които предстоят. Също така „Български възход“ има визия да търси и нови източници на енергия, тъй като това е изключително важно.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria проф. Даниела Дашева от „Български възход“.

 

Ето какво още каза тя:

Електричество има достатъчно, за газовите доставки бихме търсили и бихме обърнали поглед и там, където сега не искат да обърнат поглед. Сигурно е възможно да получим газ от Русия.

„Газпром“ е несигурен доставчик, но се надявам, ако „Български възход“ има възможност да бъде в парламента, ние имаме достатъчно добри експерти в областта на енергетиката, които биха могли да разговарят на професионално ниво с доставчиците на газ и електричество.

Ако втечненият газ би могъл да осигури част от този микс, който е необходим, защо да не бъде опция? Разбира се, зависи от това на каква цена ще бъде доставян и дали ще бъде поносима цената за потребителите, след като се доставя от толкова далечна дестинация.

Ние сме партия, която защитава националните интереси. Би трябвало да не поставяме „червени линии“ и да бъдем обърнати както на изток, така и на запад, ако от това ние ще спечелим и имаме полза като национална държава България.

Може би има възможност да се преразгледа решението за изгонване на руските дипломати, зависи какво ще постигнем с това преразглеждане и доколко няма да нарушим някои други договорки с европейския съюз, които вече сме подписали.

Цялото интервю вижте във видеото.