Добро Утро, Европа

Илина Мутафчиева, ДБ: „Газпром“ е инструмент в ръцете на един агресор

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Газпром“ е инструмент в ръцете на един агресор, така че за нас е абсолютно немислимо да преговаряме. Без руски газ.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Илина Мутафчиева от „Демократична България“, водач в 28-и МИР-Търговище и кандидат в 24-и МИР-София. По нейните думи, съществуват алтернативи за газови доставки.

„Очевидно газ има от другаде. Днес от сутринта се говори, че на интерконектора с Гърция ще бъде издаден Акт 15 до края на седмицата. Азерският газ, разбира се, е един от възможните варианти, също газът от Африка... Има много международни доставчици и ние можем да се обърнем към едни надеждни и сигурни източници“, допълни тя..

„Ние предлагаме експертни и разумни решения. От една страна, диверсификация на източниците и на международните доставки. А от друга страна, подкрепа за малките производители на електричество, през облекчаване на процедурите за изграждане на собствени мощности и ВЕИ“, посочва Мутафчиева.

„Няма промяна в нашата позиция – ние искаме реципрочност в рамките на службите в България и в Русия“, така кандидатката коментира казуса с изгонването на руски дипломатически служители от България.

„Искаме България да се еманципира от влиянието на Путин и пълна депутинизация на нашите институции. На първо време, чрез премахване на агенти, които са свързани с Русия и режима на Путин, чрез създаване на механизми за контрол. Със сигурност, пътят на България е европейски и западен, а не към един режим, който обявява война и осигурява шантаж на цяла Европа в момента“, категорична е тя.

Цялото интервю вижте във видеото.