Euronews Сега

Продължава прощаването с кралица Елизабет II

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Ковчегът с тленните останки на кралица Елизабет II ще бъде изложен днес в катедралата “Сейнт Джайлс” в Единбург. Хиляди се очакват в столицата на Шотландия, за да отдадат почит към покойния монарх. Утре ковчегът ще бъде качен на самолет за Лондон. Близо 2 млн. души са се стекли в Лондон, за да се преклонят и поставят цветя пред Бъкингамския дворец.

Продължават церемониите, свързани със смъртта на най-дълго управлявалия монарх на Великобритания кралица Елизабет II.

Британският крал Чарлз III ще посети парламента в Лондон, където ще получи съболезнования от депутатите в Камарата на общините и от благородниците в Камарата на лордовете. Той и кралицата-консорт Камила ще участват в церемония в парламента, по време на която председателите на двете камари ще им връчат съболезнованията на депутатите и благородниците.

След това кралската двойка поема на обиколката из страната, като първо ще посети шотландската столица Единбург, където се намира ковчега с тленните останки на Елизабет II.

Катафалката пристигна в Единбург след 6-часово пътуване от замъка Балморал, където монархът почина в четвъртък на 96-годишна възраст. По улиците цареше тишина. Хиляди хора чакаха тялото на кралицата да премине. Пренасянето на ковчега от Балморал беше първата от поредица прояви преди държавното погребение в Уестминстърското абатство. 

 

Наистина исторически момент. Всъщност нямам думи. Тя беше прекрасна дама. Страхотна майка, баба. Тя се справи добре. Много се гордея с нея.

Фиона Мофат, офис мениджър от Глазгоу

Смятам, че е важно просто да съм тук. Просто е важно да си кажем сбогом. Тя е на трона от много време. Така че, да, това означава много за мен. Съжалявам.

Илейн Робъртсън, изследовател

Прощаването с покойната кралица продължава. В понеделник ковчегът с тялото ѝ ще бъде пренесен в катедралата "Сейнт Джайлс" в Единбург. Процесията ще бъде придружена от новия крал и други членове на кралското семейство, които ще останат на бдение покрай него. Той ще остане там в продължение на 24 часа, за да може обществеността да си вземе последно сбогом с британския владетел.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън също присъства на церемониите и по-късно днес трябва да проведе първата си аудиенция с новия крал Чарлз III.

Във вторник тялото на кралицата ще бъде транспортирано до Лондон със самолет на кралските военновъздушни сили, а след това ще остане в Бъкингамския дворец за един ден. Оградата продължава да се отрупва с цветя в знак на почит към покойния монарх.

Ковчегът с тленните останки на кралицата ще бъде изложен за поклонение в Уестминстърското абатство от сряда до събота включително.

Погребението ще се състои от 13 часа българско време на 19 септември в Уестминстърското абатство. Властите обявиха, че денят на погребението на Елизабет ще бъде официален почивен ден във Великобритания.