Европа

Почит към кралицата: Хиляди съпроводиха кортежа с тленните останки на Елизабет II

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Четвърти ден светът скърби след смъртта на кралица Елизабет II, превърнала се в символ на монархията. Започна последното пътуване на Нейно Величество - със специален кортеж тленните ѝ останки бяха ескортирани до Единбург. През днешния ден се очаква десетки хиляди да отдадат последна почит към кралицата.

В 10 часа местно време портите на двореца Балморал се отвориха и кортежът с тленните останки на кралица Елизабет Втора потегли към Единбург. Там бяха и три от децата ѝ - принц Андрю, принцеса Ан и принц Едуард. Както и хиляди опечалени граждани. 

 

Когато принц Андрю дойде и го попитах как са, той каза, че са им дали един ден, днес, като семеен ден и да се сбогуват.

Том Харисън 

Днес просто дойдохме, за да изразим уважението си. Всъщност изобщо не очаквахме да видим кралското семейство. Беше доста емоционално. Човек наистина усеща, че скърбят. Това трябва да е било невероятно трудно за тях. Не знам как успяват да се справят.

Катрин Граундуатър 

В последното си пътуване Елизабет II беше придружавана от принцеса Ан и нейния съпруг вицеадмирал сър Тим Лорънс. Процесията премина през редица шотландски градове.

А по пътя - десетки хиляди с наведени глави и в пълно мълчание си казаха последно сбогом с любимата кралица.  Погребалният кортеж на кралицата премина общо 280 км за шест часа. 

Междувременно в Лондон - крал Чарлз III пристигна в Бъкингамския дворец, където се срещнa с генералния секретар на Британската общност Патриша Скотланд.

Хиляди поданици се наредиха по улицата и аплодираха новия крал.

Oколо 16 часа местно време кортежът на кралицата беше посрещнат в Единбург с ръкопляскания. Тялото на Елизабет II остана в двореца Холирудхаус в Единбург през нощта. Хората бяха предупредени да очакват сериозни смущения през следващите дни, тъй като се очаква хиляди да пътуват до Единбург, за да отдадат почитта си. 

А днес - Кралят и кралицата консорт ще отпътуват към Уестминстър Хол, където членовете на Камарата на общините и лордовете ще се срещнат, за да изразят своите съболезнования. Ковчегът на Нейно Величество ще лежи в катедралата Сейнт Джайлс, охраняван от Кралската рота на стрелците, за да могат хората да отдадат почитта си. Утре ковчегът с тленните останки на кралицата ще бъде транспортиран до Лондон, преди официалното погребение след седмица.