Свят

Експерт по сигурността: Войната в Украйна ще продължи поне още 2-3 години

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Може би нямаше да отбелязваме тези годишнини след 11 септември, ако нямаше последствия, които усещаме и в момента и повторното падане на Кабул във властта на талибаните. Всички в сферата на сигурността приемат тези събития за особено трагични.
Това каза пред Euronews Bulgaria Руслан Трад, журналист, международен анализатор и изследовател по сигурността в атлантическия съвет във Вашингтон.
Тази годишнина е още по-тежка предвид ситуацията в самия Афганистан. Имаме връщане назад по много критерии, включително в международните съюзи и противопоставянето, което върви и в момента между различни блокове. От една западните, от друга страна Китай, Иран, Русия, Венецуела. Имаме едни много динамични международни отношения, които се случиха в следствие на този период след 2001 г.
В Африка Ислямска държава държат контрол на територия колкото Белгия, горе-долу. Това е много сериозна тенденция, която категорично засяга Европа. В държави като Мали и Буркина Фасо виждаме едно огромно нарастване на терористичните атаки.
Според Трад, за терористите погребението на Елизабет II е цел, която не си струва организацията. Защото има много сериозен периметър за сигурност. Отделно Ал-Кайда и Ислямска държава са заети с преструктуриране и създаване на локални структури, непосредствено до южната граница на ЕС. Така че не мисля, че сега ще има нещо по-сериозно. Но не трябва да спираме да следим, това което се случва в Африка, защото то ни засяга изключително много.
Следим отблизо фронтовите линии в Украйна. Херсонският фронт е изключително неблагоприятен за руската армия в момента. Виждаме много бързо настъпление на украинските сили през последните няколко дни.

 

Основните сили на украинската армия в момента са в Източна Украйна. Видяхме нещо, което не е виждано от много дълго време – позициите на руската армия колабираха дори преди украинската армия да стигне до тях, което говори за много нисък морал.

Проблемът на руската армия, освен моралът, е самото командване. Виждаме много грешки на терен. Например в град Балаклия, руските сили буквално дезертираха от фронта, което дори учуди самите украинци. Никой не очакваше подобно бързо решение. Ясно е, че руските сили колабират, но идеята е докога това ще продължи. Смятам, че скоро може да има съпротива от руската армия и може би промяна в командването.
Друг важен въпрос е дали контраофанзивата на украинската армия ще премине в офанзива. Моята прогноза е, че ще имаме спиране на активността тази есен, но през януари със сигурност ще има подновяване на военните действия.
Според Трад поне още 2-3 години ще има военни действия в Украйна, а може и по-дълго.
По повод на газа, той каза, че както Европа е зависима, но вече не чак толкова от руския газ, така и руският пазар е зависим от Европа. Докалдите от последните седмици, включително вътрешни доклади на правителството в Русия, показват много неблагоприятна икономическа обстановка, така че може би Русия върви дори към планова икономика. Трябва да очакваме опит за саботажи на европейска територия за всички доставки към Украйна. Това, което видяхме като гърмежи по складове за боеприпаси в България, Чехия и др.
Вижте цялото интервю във видеото.