Икономика

„Булгаргаз“ предлага 30% поевтиняване на газа за октомври

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Denica Zlateva BGNES Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева. Снимка: БГНЕС

Булгаргаз“ ЕАД внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена на природния газ за месец октомври в размер на 247.96 лв./МВч. Тази цена е с близо 30% по-ниска спрямо септември.

От Министерството на енергетиката уточняват, че значителното поевтиняване се дължи на „усилията на новото ръководство на компанията за осигуряване на реална диверсификация, включително на успешно проведените прозрачни търгове, както и на твърдата решимост на правителството да пусне в експлоатация интерконектора с Гърция“.

Прогнозната цена за октомври отговаря на призива на работодатели и синдикати за пределна цена на газа до 250 лева за мегаватчас, се казва в съобщението на МЕ.

Припомняме, че от 1 октомври трябва да заработи интерконектора България – Гърция, по който страната ни най-после ще може да получава по-евтиния азерски газ. Той ще влезе в общия микс, поради което топлофикациите и бизнесът ще могат да се възползват от по-ниска обща ценна.

България обаче все още няма осигурен газ за зимните месеци. Служебното правителство отказа 6 от седемте танкери, завещани от предишния кабинет, поради липса на слотове за регазификация. Така дори с готова газова връзка с Гърция, страната все още има нужда да намери над 30% от необходимите количества през зимата.

В интервю за „Капитал“ енергийният министър Росен Христов каза, че има политическо решение в Русия, според което „Газпром“ отказва да преговаря с българската страна за изпълнение на оставащия договор за доставка.