Общество

Владо Перев: ВМРО-ДПМНЕ е една абсолютно сърбизирана и комунизирана партия

От Euronews България Euronews България

ВМРО-ДПМНЕ е най-ретроградната политическа сила в Европа. Една абсолютно сърбизирана и комунизирана партия. Референдумът не е да отвори път и визии към някакво бъдеще, а да спъне Македония по пътя към цивилизацията. Той е затова да покаже неприятелството на една част от македонския народ към всички други народи и най-вече спрямо българите към този момент.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria българският журналист от югозападната ни съседка Владо Перев по повод инициирания от ВМРО-ДПМНЕ референдум за прекратяване на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония (РСМ).

Според него ВМРО-ДПМНЕ не са толкова силна политическа партия, както им се иска да се представят. Перев е категоричен, че по всяка вероятност българите ще бъдат включите в Конституцията на РСМ.

Целта на референдума на ВМРО-ДПМНЕ е да събори правителството на СДСМ и по този начин партията на Мицкоски поеме управлението на страната, коментира българският журналист, определяйки действията на ДМПНЕ като стерилни напъни.

Когато Мицкоски дойде на власт нищо няма да се промени. Отново остава въпросът с включването на българите в конституцията и отново резултатът ще бъде позитивен.

Владо Перев, журналист от Република Северна Македония

По думите на Перев никога в македонското общество не е имало толкова силно разделение, както понастоящем.

„Минаха 31 години от референдума за независимост, а в Македония още останаха неизяснени термините – какво означава независимост, свобода, за суверенитет пък да не говорим. Македония посреща своята 31-ва годишнина на независимост в едно напълно разделено общество – идеологически, партийно, национално. Разделено в своите тълкувания на миналото и своите визии за бъдещето“, констатира журналистът и добави:

„Оставаме с впечатлението, че никога и в нито една бивша югославска държава белезите от едно минало общество – тоталитарно, комунистическо, титовистко не са били толкова силни, както в Македония. Трагедията на един народ, който не може да намери себе си в собствената си държава, а камо ли да мисли за своя път към бъдещото.“

Според Перев т.нар. „българизация“ на Македония не зависи въобще от политическата ситуация вътре в самата РСМ, а от българското общество.

Българизацията на Македония зависи само от силата и единството на българското общество в неговото отношение спрямо Македония. Успее ли това да се наложи чрез медиите, образованието, институциите – това ще бъде необратим процес.

Владо Перев, журналист от Република Северна Македония

Македонските граждани не един път са сменяли своите политическо-етнически виждания, посочи Перев.

„Първо бяхме великите българи съединисти, след Илинденското въстание станахме федералисти. След това южносърбиянци, а през 1941 - 1944 г. станахме българи антиконунисти. Македонското общество ще приеме всичко, което ще му гарантирано едно сравнително стабилно бъдеще – икономически и политически“, отбеляза журналистът.

„Ние имаме психологична зависимост от Белград. Още има някои наши ръководители, които живеят с илюзията за титовото време, а илюзиите са страшно нещо, с тях не може да се преборите. Това е като илюзиите на една част от българското общество към дядо Иван, майката освободителка Русия“, посочи Перев.

По думите му българската държава не е проявила желание да защити своите интереси в Македония през изминалите десетилетия и даде за пример „стерилното държавно ръководство“ бившия български президент Първанов, който иначе отлично познавал българската история и единството на двата народа.

„Възходът на българската кауза се отчита единствено във времето на Румен Радев, Екатерина Захариева, Генчовска и сегашното служебно правителство, което след линията, утвърдена преди 2-3 години“, смята Перев.

Целия разговор вижте във видеото.