Европа

ВМРО-ДПМНЕ инициира референдум за отмяна на договора с България

От Euronews България Euronews България

ВМРО-ДПМНЕ, най-голямата опозиционна партия в Република Северна Македония, инициира референдум за отпадане на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. Лидерът Християн Мицкоски внесе искането в Държавната избирателна комисия и първи се подписа под него.

Въпросът в евентуалното допитване гласи:

„Дали сте за отпадане на действието на Закона за ратифицирането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Северна Македония и България, публикуван в Държавен вестник от 18 януари 2017 г?“

Нормално, ако референдумът се проведе, гражданите ще имат възможност да кажат "да", което означава, че договорът с Република България престава да е в сила, или "против", т.е. той остава да е в сила.

Християн Мицкоски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ

Мицкоски призова всички политически партии и всички граждани, независимо от етническата им принадлежност, независимо дали подкрепят една или друга политическа сила или са партийно неопределени, всички неправителствени организации и "буквално всички хора да се обединят в социално общомакедонско обединение и да се противопоставят на основния проблем на европейската интеграция на страната - договора, подписан от Република Македония с Република България".

Процедурата изисква първо събиране на 100 подписа, които Държавната избирателна комисия следва да представи в подкрепа на искането за референдум до парламента, а ако депутатите одобрят инициативата, ще започне събирането на необходимите 150 000 подписа на граждани.

Опозиционната партия настоява референдумът да има задължителен, а не консултативен характер.

Инициативата беше подкрепена от лидера на Демократическата партия на сърбите в Македония, но от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и албанските партии са против.

Президентът на страната Стево Пендаровски заяви, че не подкрепя референдум, който анулира Договора за добросъседство с България, "защото това би спряло европейската интеграция на страната".