Политика

Радев към Ковачевски: България отново ще бъде солидарна с братска Македония

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Radev Rumen Румен Радев. Снимка: БГНЕС

България ще бъде отново солидарна с братска Македония.

Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с премиера на РС Македония Димитър Ковачевски, предаде БГНЕС.

Държавният глава подчерта, че нашите отношения с РСМ са стъпили на здрав фундамент, който е отвъд политическата конюнктура.

 

Това е фундаментът, който е в основата на решенията на България да подкрепя безрезервно Македония още от признаването на държавността и независимостта на страната през настояването за превантивния контингент на ООН при разпадане на бивша Югославия, през оказването на помощ по време на ембаргото, през оказването на военно-техническа помощ, при катастрофи и природни бедствия.

Румен Радев, президент на България

"Политическите договорености, които са свързани с преговорите за членство в ЕС са част от този процес и важна стъпка напред. Надявам се, че срещата с българското правителство е важна стъпка за постигането на изгодни решения", допълни държавният глава. „Трябва да има много по-чести срещи и диалог на най-високо правителствено ниво за укрепване на доверието и разбирателството“, каза Радев.

По-рано Ковачевски се срещна със служебния премиер Гълъб Донев. Двамата дадоха брифинг, на който стана ясно, че България ще помогне на РСМ и ще изнася електричество за страната в периода до 31 март 2023 г. За целта ще бъде създадена смесена работна група, която започва работа от 7 септември, сряда.