Общество

Проф. Ана Кочева: Историците се договориха още през 2019 г., но македонската страна абдикира

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

С известно удивление чета публикациите и в българските, и в северно македонските медии за препоръките на експертите от съвместната историческа комисия относно ревизията на учебниците по история, защото тук на практика няма новина. Става дума за оповестяване на едни договорености, които са направени между съвместната историческа комисия още от 2019 г.

Това каза пред Euronews Bulgaria проф. Ана Кочева от Института по български език към БАН.

 

Споразумението за светите братя Кирил и Методий, Климент и Наум Охридски и цар Самуил е направено още тогава. Сегашното оповестяване не едно препотвърждение на едни вече постигнати договорки, от които самата македонска страна абдикира, малко след като бяха постигнати. Изпитвам известни опасения, че нещо подобно може да се възпроизведе и в наши дни.

Понеже отношенията винаги са вървели една напред, две назад, ще повярвам наистина на всичко това, което се артикулира от македонската историческа комисия когато влезе в учебниците и започне да се разпространява това обективно знание, каза проф. Кочева.

 

При нас промените са по-скоро козметични, за да има известна реципрочност

Но в техните учебници за този среднобългарски период трябва да се акцентира върху факта, че всички тези исторически личности са свързани със средновековната българка история, не защото на нас ни се иска, а защото това е факт.

Светите братя Кирил и Методий създават първата азбука на славяните – глаголицата, използвайки всички особености, които са били характерни за тогавашния солунски, български диалект. Особености, които са характерни и до ден днешен само за българския език и за нито един от другите славянски езици.

По отношение на свети Климент и Наум трябва да пише, че средновековната българска държава в лицето на своите владетели Борис Михаил и в последствие цар Симеон, изпращат тези двама български книжовници във второто книжовно средище Охрид, където те работят в синхрон с Преславската школа.

По отношение на цар Самуил трябва да пише, че е бил владетел на средновековното българско царство, което по това време се е намирало в географската област Македония. Нещо което е прието от цялата световна историография.

 

Трябва да празнуваме заедно всички тези дати, една от които е 24 май

В северномакедонските учебници трябва да пише, че той е започнал да се отбелязва още през 19 век в българския град Пловдив. В момента в учебниците там пише, че Кирил и Методий са създали славянската писменост въз основа на древномакедонския език и че Климент и Наум са работили в старомакедонското писмено средище, което всъщност е основата за създаване на кирилицата. Климент Охридски е създал кирилицата, която е македонската азбука. Всичко това не кореспондира със световната славистична мисъл.



Ако трябва наистина българските учебници по история да бъдат променени, то въпиюща нужда има да бъдат променени в частта си, в която интерпретира историята около 1944 г. у нас в Пиринска Македония и зловещата роля, която изиграва Българската комунистическа партия на два пъти по отношение на това население.

Ролята на БКП довежда до ситуацията, в която ние днес трудно можем да комуникираме с нашите съседи. Вредите са били огромни.

Вижте цялото интервю във видеото.