Европа

Балтийските държави ще ограничат влизането на руски граждани на своя територия

От Euronews България Euronews България

Естония, Латвия и Литва ще ограничат влизането на руски граждани на своя територия заради войната в Украйна. Очаква се наказателната мярка, договорена на среща на външните министри на скандинавските и балтийските страни, да влезе в сила през следващите седмици.

Все пак ще има изключения по хуманитарни или семейни причини.

Националните решения са ефективни, когато са съгласувани и хармонизирани. С други думи, ние прилагаме едни и същи правила във всички държави. Така че човек, който се е опитал да влезе в една държава и е получил отказ, да не може да измине 200 км на север или юг и да пресече успешно границата.

Габриелиус Ландсбергис, министър на външните работи на Литва

ЕС се съгласи да отмени облекчения визов режим за руски граждани, но пълна забрана няма да бъде налагана. Според някои министри мярката е недостатъчна.

"Смятам, че е провокация да виждаш руски туристи по плажовете на Европа или в кафенетата в европейските столици, когато те бомбардират украински градове, убиват цивилни и извършват военни престъпления", заяви министърът на външните работи на Дания Йепе Кофод

От руската инвазия в Украйна в края на февруари около 1 милион руски граждани са влезли законно в ЕС. Повечето са го направили през Финландия или Естония.

Веднъж влезли в Европа и ако имат шенгенска виза, те могат да се придвижат до 26 други страни, включително такива извън ЕС.