Европа

ЕК предлага прекратяване на облекчения визов режим за руснаци

От Euronews България Euronews България

Пълна визова забрана за ЕС за руснаци не се обсъжда – но визовото главоболие за руснаци, посещаващи Европа, скоро може да стане реалност. От следващия понеделник на руснаците, посещаващи Съюза, вероятно ще им се наложи да плащат повече и да чакат по-дълго за заветния документ.

Предложението на ЕК призовава за спиране на споразумението на ЕС за улесняване на визовия режим с Русия от 2007 г.

Да бъдеш турист в ЕС не е основно право. Комисията прие предложение за пълно спиране на споразумението за облекчаване на визовия режим с Русия.

Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи

"В момента няма основа за доверие, няма база за привилегировани отношения между ЕС и Русия. Спирането ще означава, че руските граждани вече няма да се ползват с привилегирован достъп до Съюза", допълни Йохансон.

Ако предложението получи зелена светлина от Съвета, руснаците, пристигащи в Европа ще трябва да плащат такса за издаване на виза от 80 евро, вместо досегашните 35, и да изчакват между 15 и 45 дни за проверка на документите.

Ограниченията няма да се прилагат за руснаци, нуждаещи се от закрила от руския президент Путин – като журналисти, дисиденти или правозащитници.

"Ако някой си мисли, че само защото някои руски граждани няма да могат да се разходят из Париж или да пазаруват в Берлин, те ще се обърнат срещу своето правителство, това е твърде наивно. Смятам, че това предложение е важен символ, напомняне на нашите руски противници за личната отговорност на много от тях", смята Сергей Лагодински – евродепутат от групата Зелени/ЕСА

Според агенцията за гранична охрана на ЕС Фронтекс, над 1 милион руснаци са пристигнали в ЕС от февруари – повечето през Финландия и Естония.