Европа

Димитър Гърдев, дипломат: На Запад не ходят само руски шпиони

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

„На Запад не ходят само руски шпиони. Ходят и хора, които са прозападно ориентирани. Голяма част от младежите в Руската федерация гледат към Европа като една алтернатива. И затова, дори за държави, обявени за свързани с международния тероризъм, която е изключително крайна мярка – Иран, Северна Корея, не се е допускало до пълна забрана.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria дипломатът и международен анализатор Димитър Гърдев като коментар относно обмисляната от ЕС възможност за ограничаване на визите за руски граждани.



Ето какво още каза той:

Това предложение на Чехия първоначално беше свързано с пълна забрана за издаване на визи за руски граждани. Но тя го моделира и в момента става дума за ограничаване на тази програма, която беше от 2017 година, за улеснено придобиване на визи от руски граждани. Според мен, това ще бъде замисъла, който ще бъде предложен, евентуално като следващ пакет от санкции, а не пълна забрана. Такова нещо на Земята няма.



Тука става дума за ограничаване на визите, които са с шенгенска значимост. И за Чехия, и за Полша, в момента, в който получат руските граждани такава виза, им се дава възможност да пътуват в цялото Шенгенско пространство. При България и Румъния това засега не е така.



На санкциите трябва да се гледа като основно оръжие, какъвто е този замисъл, за възпиране и сдържане на елита. А не наказание на руското население като цяло. Защото ако бъде предложено така, без да е избирателно, това ще има изключително негативна реакция и на европейски ориентираните млади хора в Русия към Европа. Защото това е обидно. В лицето на (Жозеп) Борел чувам същите доводи – той е против. Ще се вземат предвид тези неща и ще се търсят конкретни целеви удари върху центровете за взимане на решения.



Позицията на българското външно министерство, изразена от зам.-министър Кожухаров, е това, че България не приветства пълна забрана за пътуване и издаване на визи за руското население. Програмата за улеснено получаване на шенгенски визи трябва да бъде редуцирана.



България е с един от най-рестриктните режими. Дори самата Полша, когато това ѝ беше изгодно, а също и Чехия лятото, даваха възможност да се получават визи на руски граждани на самите летища. Ние това не го допускаме. Имаме толкова рестриктивен режим, независимо, че сме изключително желана и посещавана курортна дестинация. Това ще ни постави в едно неизгодно положение към нашите регионални конкуренти – Гърция и Турция ще се възползват мълниеносно. Така че нашите отношения трябва да бъдат свързани с това, което споменах – ние нямаме шенгенски визи, не изпълняваме програмата за улеснено получаване на визи. Освен това, с тези напрегнати отношения, които имаме, в чисто двустранните дипломатически отношения, с безпрецедентно намаления състав на българското посолство и консулски служби, това ще затрудни изключително много получаването на визи.



Цялото интервю вижте във видеото.