Европа

Дипломатическа подкрепа: Джонсън, Дуда и външният министър на Италия посетиха Киев

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Италианският премиер Луиджи Ди Майо е на посещение в Киев. От вторник насам това е третата визита на високо равнище в Украйна, която вчера отбеляза своя Ден на независимостта. Националният празник на страната беше почетен и в редица европейски градове.

След нощ на експлозии близо до Киев външният министър на Италия пристигна в столицата за среща с украинския си колега и президента Володимир Зеленски. През деня Луиджи Ди Майо посети и град Ирпин, който беше временно окупиран от Русия през март.

 

Тук градът е разрушен, изравнен със земята, а в Италия някои все още отричат факта, че руските военни са дошли тук по заповед на Путин. Трябва да помогнем на хората, да ги подкрепяме, да им предоставим помощ, за да се защитават от окупатора.

Луиджи Ди Майо, външен министър на Италия

Часове по-рано британският премиер Борис Джонсън изненадващо се появи в Киев за Деня на независимостта на Украйна, а във вторник там беше и полският президент. Националният празник на Украйна беше отбелязан в редица европейски градове. С изпълнение на националния химн на Украйна в италианската столица Рим стотици излязоха на шествие. В него се включиха посланиците на Германия, Полша и Украйна в Италия.


Междувременно в Париж Луксорският обелиск беше осветен в цветовете на украинското знаме. 
По улиците на Берлин хората държаха табели с имената на едни от най-тежко пострадалите от войната градове - Буча, Мариупол, Суми, Херсон и Чернигов. Тълпа от хора пред Съвета на ООН по правата на човека в Женева скандира "Русия е терористична държава" и "спасете Азов".


А в небето над Киев се появиха дронове, развяващи знамената на Украйна и на нейните въоръжени сили.