Европа

Доц. Олена Чмир: Националният празник на Украйна сега се усеща по съвсем друг начин

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Абсолютно по друг начин се усеща. Миналата година е имало голямо тържество в центъра на Киев, а тази година парадът се състои в демонстрация на унищожената руска техника.“ Това каза в ефира на Euronews Bulgaria доц. Олена Чмир, директор на Центъра по българистика в Киевския университет, по повод днешната годишнина от обявяването на украинската независимост, която съвпада с шест месеца от началото на руската военна инвазия в страната.

„Ние нямаме възможност да се съберем и да отидем някъде, защото нашите власти предупреждават и предпазват. Защото съществува заплаха за ракетни удари“, допълни Чмир.

„Не съм се замисляла колко дълго ще продължава войната, но и тогава, и сега продължавам да съм сигурна, че Украйна ще спечели. Колкото време да изисква тази победа, каквато и цена да платим – готови сме, ще се борим и ще отстояваме независимостта си“, убедена е тя..

 

Ето какво още каза доц. Олена Чмир.

 

За атентата срещу Дария Дугина и военните действия:

Дария Дугина и баща ѝ Александър Дугин не означават нищо за украинското общество, нито дори за украинските политици. До преди атентата не бяха чувала за нея. А Дугин е един евтин графоман, който развива едни фашистки теории за необходимостта да се разреши окончателно „украинския въпрос“, че нямало такъв народ. В никакъв случай не очаквам заради този атентат военните действия да навлязат в нова фаза. Те се развиват по своята логика, която напоследък се диктува от западните доставки на оръжия в Украйна и от ролята на украинското командване.



Безопасно ли е да бъдеш в Киев в днешно време?

В Украйна няма безопасни места. Днес в 6.35 ч. сутринта чух една сирена. Видях, че е обявена въздушна тревога. Селото, в което се намираме, е било окупирано в продължение на месец и половина.

 

Къде сега боевете са най-тежки?

На изток – Донецка, Херсонска, Миколаевска, Запорожка области. Днес в 4 сутринта са нанесени ракетни удари по Запорожие, Днипро, Миколаев. Харкив е под постоянни обстрели. Русия стреля предимно по граждански цели. Командващият Залужни скоро обяви, че над 20 пъти повече се стреля от руската фашистка страна по граждански обекти, а не по военни.

 

 

Завръщат ли се украинците в страната?

Украинците започнаха да се завръщат. Нашите две семейства отидоха в Полша. Сега мъжете воюват, а жените и децата са се върнали.

Много хора, които са напуснали Украйна, обаче нямат къде да се върнат. Техните домове са разрушени, част от териториите са окупирани, така че въпросът за връщането е много сложен.

 

След още шест месеца ще водим ли този разговор вече в мирно време за вас?

Не съм сигурна, но знам, че Украйна ще я има, Украйна ще се бори и ако получим достатъчно оръжия достатъчно бързо, надявам се че евентуално ще се говори за това. Но не вярвам в такава бърза победа, за съжаление. Но вярвам в победата.