Euronews Primetime

Лидерска подкрепа: Великобритания и Турция никога няма да признаят анексирането на Крим от Русия

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Редица лидери демонстрираха подкрепа за Украйна в Деня на независимостта на страната. Британският премиер Борис Джонсън пристигна изненадващо в Киев и обеща допълнителна военна подкрепа. Крим трябва да бъде върнат на Украйна, заяви турският президент Реджеп Ердоган. А в Брюксел се проведе инициатива за солидарност със страната.



Солидарност с Украйна демонстрираха европейските лидери в Деня на независимостта на страната.

Британският премиер Борис Джонсън пристигна изненадващо в Киев за среща с украинския президент Володимир Зеленски. Това е третото му посещение от началото на руската инвазия. Той обеща допълнителен пакет от военна подкрепа за Украйна в нейния конфликт с Русия на стойност 54 милиона паунда ще включва 2000 безпилотни летателни апарата и боеприпаси.

 

Нито за миг не съм се съмнявал, че Украйна ще спечели тази борба, защото никоя сила на земята не може да преодолее патриотизма на 44 милиона украинци. И колкото и време да отнеме това, Обединеното кралство ще застане на страната на Украйна и ще й окаже цялата възможна военна, икономическа и хуманитарна подкрепа. Един ден Украйна ще премине през това изпитание и ще постигне победа.

Борис Джонсън, министър-председател на Обединеното кралство

Великобритания никога няма да признае анексирането на Крим от Русия или на която и да е друга украинска територия, окупирана от Русия обеща още Джонсън.

На същата позиция е и Турция. Крим трябва да бъде върнат на Украйна, заяви турският президент Реджеп Ердоган. Ние не признаваме анексирането му от Русия. Това е принципна позиция, която има не само правни, но и морални основания. Връщането на Крим на Украйна е изискване и на международното право. Защитата на териториалната цялост, суверенитета и политическото единство на Украйна е от решаващо значение не само за регионалната, но и за глобалната сигурност и стабилност, заяви Ердоган. Турция ще продължи да бъде на страната на украинското правителство и ще продължи да полага усилия за решаването на украинската криза.

В Деня на независимостта стотици хора се събраха на „Гранд плас“ в Брюксел с огромно украинско знаме, за да отбележат Деня на независимостта на Украйна. Хората позираха и пред известната статуя на Манекен-Пис в белгийската столица, която беше облечена в цветовете на Украйна - жълто и синьо. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също присъства на събитието, за да покаже солидарността на Европейския съюз с Украйна.