Euronews Сега

Животът на бежанците: Шест месеца след началото на войната много украинци все още са в Полша

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Месеци по-късно те продължават да са в Полша - заради войната хиляди украинци живеят далеч от дома. Повечето от тях са заминали с мисълта, че скоро ще се върнат. Но днес все още не са го направили.



Когато преди половин година Русия нападна Украйна, подобно на милиони други хора, Галина и част от семейството ѝ заминават за Полша. Освен малко багаж, те носят със себе си и мисълта, че скоро отново ще са у дома.

 

Не искахме да ходим надалеч. Синът ми каза: "Мамо, ако сме по-далеч, ще ни отнеме повече време да се приберем." Мислехме, че ще е за месец, два, три и гледахме да сме възможно най-близо.

Галина, бежанка от Днипро

Вместо това и днес продължават да живеят в Полша, защото войната продължава. Същата съдба споделя и Таисия. Заради обстрела близо до атомната централа в родния ѝ град Запорожие нейният съпруг настоява тя да остане в Полша. А Тетяна, която днес работи в кафене, си спомня за пътя към границата.

 

Това е голям стрес. Бягахме, не знаехме ще стигнем ли до Варшава. Разбирахме, че може да има атака, че може и да не успеем. Обмисляхме различни опции.

Тетяна, бежанка от Виница

Според агенцията за бежанците на ООН над 6 млн. украинци са напуснали страната си. Приблизително 2 млн. от тях са влезли в Полша.