Свят

Кримска платформа: Украйна проведе форум, посветен на деокупацията на Крим

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украинският президент Володимир Зеленски разговаря с представители на над 40 държави и лидерите на Европейския съюз и НАТО в рамките на Кримската платформа. Форумът се провежда за втори път, след като по-рано от Киев обявиха разработката на стратегия за "деокупация" на Крим. Зеленски предупреди за мощен отговор, ако Русия извърши нападения в следващите дни.

 

Русия нанася удари или по инфраструктурни обекти, или по държавни институции. Но не виждам нищо особено да се е променило от първия ден на пълномащабната война. Русия постояно обстрелва. Може ли Русия да увеличи броя на ударите? Да, Русия може да го направи на 23 или 24 август.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

"Никога няма да призаем незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Руската федерация. Дълбоко сме загрижени за нарушенията на човешките права на Кримския полуостров. Изчезванията, мъченията, убийствата. Преследването на кримските татари. Сплашването и лишаването от свобода на журналисти, адвокати и правозащитници. Това е мрачната реалност на окупацията на Путин", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Днес Канада обявява нови санкции срещу още 62-ма души и един субект в отбранителния сектор, които участват във войната на Русия в Украйна. Всички трябва да сме дълбоко загрижени за последиците от войната на Русия - както в Украйна, така и по света", заяви канадският премиер Джъстин Трюдо.

"Зимата идва и ще е трудна. И това, което виждаме сега, е жестока изтощителна война. Това е битка на волята и на логистиката. Затова трябва да поддържаме нашата подкрепа за Украйна дългосрочно, така че страната да надделее като суверенна, независима нация", обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.