Европа

Шест месеца война: Няма изгледи за скорошен край на войната в Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Днес се навършват шест месеца от началото на руската военна инвазия в Украйна, тя се превърна в най-тежкия въоръжен конфликт в Европа от десетилетия. Десетки хиляди цивилни и войници са намерили смъртта си. Милиони други бяха принудени да напуснат родината си или да избягат на по-безопасни места. Има ли изгледи за скорошен край на войната?

Изненадващо или не, на 24 февруари 2022 г руският президент Владимир Путин нареди да започне т.нар. „специална военна операция“ в Украйна, за да бъде тя демилитаризирана и денацифицирана. Но експерти, запознати с геополитическата ситуация, присъствието на многобройни руски сили в Беларус, близо до украинската граница, е вещаело последвалия развой.

 

Русия провеждаше военно учение в Беларус, така че имаше опасения, че присъствието на руски войски толкова близо до украинската граница на север не е просто учение, руснаците по същество биха направили нещо по-различно. Трябва да разглеждаме случилото се в по-широк контекст. От години Украйна си сътрудничи с НАТО. Имаше опасност Украйна да се присъедини към Алианса.

д-р Марина Мирон – изследовател от Кинг`с Колидж 

Москва се надяваше да превземе Украйна с блиц тактика, която да даде резултат до дни или до няколко седмици. Но с достигането на 6 месеца военни действия, изглежда Кремъл не постигна целта си. Затънал е във война на изтощение, на която не се вижда краят, на бойното поле се постигат малко успехи.

Но въпреки това изглежда малко вероятно Русия от отслаби хватката си върху териториите, които е спечелила досега.

Когато Киев не позиционира сили на границата с Беларус и остави пътя към Крим недостатъчно защитен – руските сили незабавно се озоваха в покрайнините на украинската столица и други големи градове. Но скоро руснаците загубиха предимството си, конвоите с тежка бронирана техника заседнаха в похода си към Киев. Руските сили изчерпаха бързо запасите си, особено горивото, и се превърнаха в лесни мишени.

Тогава те се изтеглиха, оставяйки след себе си смъртоносна диря. Картините от град Буча – на изгорени тела, такива с вързани ръце и сплексани коли – се врязаха в съзнанието на света като никои други.

Русия обяви изместване на фокуса към източния индустриален район Донбас, където подкрепяните от нея сепаратисти се бият срещу украинската армия от 2014 г.

Бяха превзети значителни части около анексирания полуостров Крим.Освен това Украйна бе отрязана напълно от Азовско море, като ключовото пристанище Мариупол падна след почти тримесечна обсада.

Но офанзивата на изток е затънала и разчита само на въздушни удари и масиран артилерийски обстрел. Това се дължи на ожесточената съпротива на украинската армия, която получи и много оръжия от Запада, включително САЩ.

 

Всеки ден и всяка нощ постъпват нови съобщения за експлозии на временно окупирани от врага територии. Всички украинци в Крим и други региони в южната част на страната, в Донбас и Харков трябва да бъдат много внимателни. Да не се доближават до военни обекти на руската армия и до места, където се съхраняват боеприпаси и техника, където са разположени щабовете им.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

След като бе постигнато споразумение за деблокиране на украинските пристанища в Черно море, с посредничеството на Турция и ООН, корабите със зърно и други земеделски култури отново тръгнаха по своите маршрути. Това също не мина без нарушения, но засега изглежда, че продоволствената криза ще бъде избегната, поне на този етап.

При постоянните обстрели в района на Запорожката АЕЦ на хоризонта не се очерта възобновяване на мирните преговори между Украйна и Русия. Световни лидери предупредиха, че ако боевете не спрат, Украйна и Европа рискуват повторение на ядрената катастрофа в Чернобил, но в много по-голям мащаб.