Euronews Сега

Атакa в Деня на Независимостта: 25 души убити при руски ракетен обстрел по жп гара в Източна Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Руски ракетен удар в Източна Украйна. 25 души загинаха, сред които и две деца при атака по жп гарата в Чаплино, в Днепропетровска област. Подпалени са били четири пътнически влака по време на отбелязването на Деня на независимостта на страната.

Ръководителят на ООН по правата на човека Мишел Бачелет призова руския президент Владимир Путин да спре въоръжените нападения срещу Украйна.

 

Очаквано в Деня на Независимостта на Украйна, Русия нанесе нов смъртоносни атаки.

Руски ракетен удар по железопътна гара уби 25 души и рани повече от 50, докато хората отбелязваха годишнината.

Четири вагона са били поразени на гара Чаплин в град, който се намира на около 110 км западно от Донецк в Източна Украйна.

Страната се подготвяше за особено тежки нападения на националния празник, който отбелязва независимостта на Украйна от Съветския съюз през 1991 г. В сряда се навършиха и шест месеца от началото на войната.

 

Нашата независимост не е приключила и никога няма да приключи. Украйна завинаги. И с всеки изминал ден тя само ще става все по-силна. И това го разбират абсолютно всички в света - от Съвета за сигурност на ООН до всички столици без изключение.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Основните военни действия се водят в източните и южни части на Украйна, където не се наблюдава особен напредък при някоя от страните. Русия обаче нанася и редовни удари по украинските градове с ракети с дълъг обхват, твърди Киев.

Сирените за въздушна тревога са звучали 190 пъти на ден в страната, най-често в Полтавска и Кировоградска област.

Макар да нямаше големи публични събирания, Зеленски използва деня, за да връчи награди на украински войници за тяхната служба на нацията. Някои медали бяха връчени на загинали войници посмъртно, като членовете на техните семейства ги получиха от името на своите близки.

Ръководителят на ООН по правата на човека Мишел Бачелет призова руския президент Владимир Путин да спре въоръжените нападения срещу Украйна и добави, че атомната електроцентрала в Запорожие трябва да бъде демилитаризирана.

 

Призовавам руския президент да спре въоръженото нападение срещу Украйна. Запорожската ядрена централа трябва незабавно да бъде демилитаризирана. Международната общност трябва да настоява за поемане на отговорност за многото документирани сериозни нарушения, някои от които могат да се равняват на военни престъпления.

Мишел Бачелет, върховен комисар на ООН по правата на човека

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи за "удара с руски ракети" в началото на видео изявлението си пред Съвета за сигурност на ООН.