Общество

Изборни експерти: Разказът за манипулиран и купен вот има смисъл при ниска избирателна активност

От Диана Радева Диана Радева Водещ
Aleksandrov Konstantinov

Гражданите да излязат и да гласуват – дори и да не могат да намерят своя кандидат, винаги имат опцията да гласуват с „Не подкрепям никого“. Това коментираха в изборното студио на Euronews Bulgaria политолозите Милен Желев и Иво Инджов.

„Квадратчето „Не подкрепям никого“ има двояка функция. От една страна то дава право на хора, които искат да гласуват, да изявят гражданската си позиция, да отидат до избирателната секция и да дадат гласа си, но в същото време им дава правото да изразят протест, че не са доволни от основните или от нито една от политическите сили“, посочи Милен Желев.

„Различни са гледните точки за машинното гласуване, няма развити демокрации, които го ползват, но в България въвеждането на машините беше съобразено със спецификата у нас като политическа система. Това беше един положителен ход. След това вече тръгна да се разваля това гласуване с превръщането на машините в принтери. Трябва да се запази тази форма на гласуване, като разбира се, се изчистят някои проблеми, които съществуват в момента, защото там няма възможност за манипулиране на гласа на хората“, коментира Иво Инджов.

Социолози за по-високата активност: Рано е за оптимизъм, борбата е за периферията

Ситуацията е много динамична, засега избирателната активност е малко по-висока, отколкото на предходните избори, но е рано да се прогнозира дали ще остане такава и до края на изборния ден.

Това коментираха в изборното студио на Euronews Bulgaria социолозите Галя Гогова („Маркет линкс“) и Димитра Воева („Тренд“).

„Ситуацията е много динамична. Засега активността е с около процент и половина по-висока спрямо предходните избори, но в големите градове е ниска, особено в Бургас, Варна, Пловдив. Да се надяваме, че жителите там се радват на хубавото време и тепърва следобед ще упражнят правото си на глас, имат да наваксват“, коментира Галя Гогова.

По нейните думи до момента са гласували основно твърдите ядра на партиите и сега борбата е да се убеди периферията да гласува.

„Все още е рано за оптимизъм, но все пак имаме малко по-висок процент активност. Това може да се дължи от една страна и на факта, че смяната на времето може да е довела до това някои избирателите да са се събудили по-рано, но пък е възможно и определени партийни конфликти и противоречия да се мобилизирали избирателите, да се изиграли мотивираща роля за тях. Да се надяваме, че все пак ще видим по-висока активност“, отбеляза Димитра Воева.

Изборни експерти: Разказът за манипулиран и купен вот има смисъл при ниска избирателна активност

Няма никаква причина да смятаме, че хората са уморени от избори, тъй като това не е никакво усилие ако си гражданин. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria социалният антрополог Харалан Александров.

„Разказът за манипулиран и купен вот има смисъл при ниска избирателна активност, тогава той би могъл да повлияе на резултатите, но като цяло това е наратив на тези политически сили, които не са щастливи с резултатите“, каза Александров.

Според бившият заместник-председател на ЦИК проф. Михаил Константинов, не може да очакваме да има висока избирателна активност на тези избори, но тя няма да бъде и катастрофално ниска.

„На последните избори гласуваха 2,2 милиона българи, ако говорим за по-интензивно гласуване това вероятно ще бъде надминато като число, но едва ли ще стигнат 2,5 милиона“, коментира Константинов.

Изкуственият интелект и изборите – може ли AI да се окаже ключов играч?

Би трябвало месец преди изборите да се правят тестове на машините за гласуване, но за съжаление видяхме, че и за пробните изпити за PISA на учениците имаше подобни смущения. Надявам се държавната администрация, отговорна за изборите, да се отнесе сериозно, защото отговорността е тяхна. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria футурологът от БАН проф. Мариана Тодорова.

„Изкуственият интелект може да даде съвети и напътствия на политиците, като подобно нещо се случи само преди дни, когато голяма компания предложи решение за това как да се справим с поляризацията, която в САЩ дори руши демокрацията“, посочи още проф. Тодорова.

Пиар експерти: В тази кампания нямаше ясни и точни послания

В тази кампания не видяхме ясни и точни програми и послания, а станахме свидетели на грозен наратив. Това мнение изразиха пиар експертите Максим Бехар и Ива Екимова в студиото на Euronews Bulgaria.

„Всички знаем как стояхме и тръпнахме в очакване да видим неща, които не видяхме през този месец. Първо, не видяхме ясни и точни програми на политически партии, движения, формации, които да ни покажат как България ще излезе от кризата през следващите една-две години. Това е ключово. Второ, не видяхме сблъсък на лидери“, коментира Максим Бехар.

„Аз съм по-отчаян оптимист. Това, че сме на поредни избори, не е непременно катастрофа.
Да започнем от там. Катастрофата е в това, че не чухме ясни послания, че не ни беше дадена възможност информирано да се запознаем с политики, платформи, програми за развитие и т.н. Второ, станахме свидетели на изключително грозен наратив, изумително неприятно поведение, при липса на всякакво, елементарно възпитание, което е абсолютно недопустимо“, посочи Ива Екимова.

Проф. Иванка Мавродиева: Важно е да се гласува, това е начинът на гражданите да влияят

„Важно е да се гласува, първо защото това е конституционно право. Второ, този, който има усещане, че е гражданин, е би успял да повлияе именно с тези механизми, това е начинът – да се гласува. На трето място, собствената воля, която ти е дадена и можеш да упражниш. Имаш право на избор.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ проф. Иванка Мавродиева – преподавател по реторика и експерт по комуникационни въпроси в СУ „Св. Климент Охридски“

„Малко хора вярват в изборите. Аз вярвам на избори. Трябва да вярваме малко повече и да ни се оправя малко настроението“, коментира музикантът Васко Кръпката.

Социолози: Политиците не бива да дават фалшиви клетви

Социологът Юлий Павлов каза в ефира на Euronews Bulgaria, че избирателите са много разочаровани от действията на политиците през последните години.

Политиците не бива да дават фалшиви клетви, че няма да работят с този или онзи. Пътят трябва да е конструктивен и да кажат, че са ЗА това да има правителство и няма да поставят неизпълними условия“, посочи Павлов.

Социологът Мира Радева каза, че не само политиците, но и цялото българско общество се държи на принципа: „Сам съм, други няма“.

„Когато цялото общество е разпокъсано на отделни групи, които не знаят как да комуникират, а и не желаят, се случват такива неща“, коментира тя.

Експерти: Преференцията е това, което може да изчисти системата

Надявам се повече хора да отидат да гласуват, но да използват и преференция. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ адвокатът и доктор по конституционно право Петър Славов. По думите му това е важно, защото въпреки упреците към различни политически сили, има личности, които заслужават да бъдат подкрепени, а именно преференцията е това, което може да изчисти системата.

Според комуникационния експерт Александър Христов, преференциите дават възможност напред да излязат най-големите звезди – най-публичните, известни и харесвани представители на дадена политическа сила.

Анализатори: Важно да се гласува, защото знаем, че има контролиран вот

Много е важно да се гласува, защото знаем, че има контролиран вот. Колкото повече хора излязат и гласуват – толкова по-малка ще е тежестта на този контролиран вот. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ социологът доц. Алексей Пампоров.

Според социалния антрополог доц. Валери Личев интересно ще бъде как ще бъдат по-мотивирани да гласуват избирателите – с машина или на хартия.

„Народното събрание никога не се е ползвало с особено голямо одобрение, но в последните години този рейтинг така ерозира, че стигна едноцифрено число“, посочи Личев.