Свят

Как протече изборният ден в чужбина? (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Glasuvane London BGNES Снимка: BGNES архив

Как протекоха изборите в Полша - разказва нашата сънародничка Христина Димова:

 

За вота във Великобритания - Тюркян Али, доброволец в избирателна секция в Кеймбридж:

 

За изборния процес в САЩ - включване от Лос Анджелис на журналиста Христофор Караджов:

Как премина изборният ден в Турция - включване на Нора Чолакова, кореспондент на БТА в Анкара:

 

Как премина изборният ден в Брюксел коментира Момчил Инджов, журналист от Клуб Z.

От Тулуза се включва Стефан Манев, заместник-председател на Обществения съвет към ЦИК.

За желанието да участваш в бъдещето на страната си, макар и от хиляди километри. Далеч на изток изборният ден вече приключи. Как премина той, коментира журналистът Тодор Радев, който се включва в ефира на Euronews Bulgaria пряко от Китай.

Как протича гласуването в Испания разказва Радослав Кръстев, който е председател на СИК в Памплона.

Започна изборният ден и за българите в САЩ. Заради часовата разлика те ще продължат да гласуват и след като у нас изборният ден вече е приключил в 20:00 часа, предаде БГНЕС.

През последните 30 години отвъд океана заминаха стотици хиляди млади българи, като най-голямата колония от наши сънародници се намира в Чикаго. Там са разкрити 8 избирателни секции, а в САЩ те са общо 53.

Информация за гласуването в Германия споделя Явор Енчев, който е председател на СИК в Кьолн. 

"Нямаме никакви проблеми с машиното гласуване", заяви той.

Изборният ден в Турция също преминава спокойно, като до 13 ч. Са гласували около 200 души, каза пред Euronews Bulgaria Нора Чолакова, кореспондент на БТА в страната.

Изборите за 51-вото Народно събрание започнаха още вчера вечерта, и ще приключат в 05:00 ч. сутринта на 28 октомври 2024 г.

Заради часовата разлика първи своя вот дадоха сънародниците ни в Окланд, Нова Зеландия. Там изборната секция отвори вчера в 21:00 часа българско време. Последни ще затворят изборните секции по Западното крайбрежие на САЩ и Канада, където изборният ден се очаква да приключи в 5:00 часа българско време в понеделник, 28 октомври 2024 г.

Как гласуват сънародниците ни в Австралия разказа Изабела Шопова от Брисбън:

Българските граждани зад граница ще гласуват в общо 719 избирателни секции в 57 държави. Най-много секции са разкрити в Турция – 168, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия – 112, Германия – 66, Испания – 64, САЩ – 53, Италия – 27, Нидерландия -25, Гърция – 23, Франция – 17, Австрия и Белгия по 16, Канада – 15 секции.

Машинно гласуване ще се проведе в общо 157 секции – 79 машини в Турция, 21 в Германия, 14 в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, по 6 в Испания и в САЩ, по 5 в Австрия и в Гърция, 4 в Нидерландия, по 3 във Франция и Белгия, по 2 Канада, Кипър, Чехия и Швейцария, по 1 машина в Люксембург, Норвегия и Сърбия.

Изборният ден започна нормално и в Испания, разказа в ефира на Euronews Bulgaria Иванка Иванова - българка, която ще гласува в Mалага.

Сънародниците ни в Белгия също гласуват, като и там денят протича спокойно, каза в ефира на Euronews Bulgaria Ангелина Пискова, кореспондент на българското национално радио в Брюксел.