Политика

Росен Плевнелиев: Не съм оптимист, че политиците ще успеят да съставят правителство след изборите

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

България изглежда удобно застинала в собственото си блато, без никакви амбиции, без план, без мечти, посока и консенсус. Четвърта година все едно и също, с никаква надежда нещо да се промени към добро с оглед на тежката политическа и не само политическа криза. Това каза в студиото на Euronews Primetime президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев.

Честно да ви кажа не очаквам тези избори да променят нещо, а и последните проучвания от социологическите агенции показват това – още от същото. Много е важно хората да излязат и да гласуват. Моля ви, гласувайте, независимо за кого, просто покажете, че нашата демокрация е жива. Тя се базира на това, че гражданите имат позиция.

„Аз съм позитивен човек, но съм и реалист. Като позитивен човек много бих се радвал да има правителство. Като реалист виждам колко трудно ще бъде. Дори последните послания на двата основни политически блока, чиито приоритети се припокриват на 95%, както и решения за тях, но различни ценности, не ме правят оптимист, че ще бъде намерена някаква форма на единодействие и сътрудничество, което да прелее в правителство, зад което да застанат тези две политически сили“, отбеляза още Росен Плевнелиев.

По думите му той с удоволствие би приел ролята на медиатор между политическите сили в опитите за достигане до решение за излизане от заплетената политическа ситуация в страната ни.

Целия разговор вижте във видеото.