Политика

Бивш зам.-министър на МЕУ: За да има по-голямо доверие в изборния процес, трябва повече прозрачност

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

За новата гражданска инициатива, която ще следи за честността и прозрачността на изборния процес, разказва в ефира на "Добро утро, Европа" Благовест Кирилов, бивш заместник-министър на електронното управление.

"Всеки от нас получава ежедневно сигнали от граждани, от организации, които всъщност се безпокоят от това, което се случва. Тук е ролята на институциите да си свършат работата, така че тези сигнали се предават към тях. Това, което следва да видим, е дали те ще успеят да се справят със своята заявка, която подадаха, че ще преборят купения вот. Това, което наблюдаваме до момента, не ни дава много увереност. Идеята на неправителствената организация, която създаваме, е да подпомага институциите в тяхната дейност, да събира тези сигнали, да ги предава, да прави анализи и чрез нашите експерти, които се занимават с тази настройка за вътрешния ред, да подпомагаме тяхната дейност", заяви Кирилов.

"Интересното е, че хората не се претесняват да споделят сигналите си с нас като частни лица или като организация, която се създава сега, но се претесняват да ги споделят с институциите. Тук можем да направим препратка към доверието в изборния процес като цяло през последните години бележи огромен спад. Виждаме каква е избирателната активност като оражение на това", коментира той.

"Централно избирателната комисия трябва да се бори за повече доверие в изборния процес, а постигаме повече доверие, когато имаме повече прозрачност", допълни Благовест Кирилов.

"Трябва да се направи един одит, който да провери дали софтуерът работи както трябва по параметри, по задания. Защото той може да си работи, ама човека, който вкарва резултатите да ги изкриви. Така че проверка да се гарантира дали е сигурен, т.е. да има достъп само от този, който трябва да има. Това да е протоколирано, документирано и да спазим всички международни стандарти. Това е нещо, което сега виждаме и на Европейско равнище. Идват нови директиви, които трябва да регламентират как да се ползват подобни софтуери. Но ние удобно забравяме да ги прилагаме", поясни той.

Целия разговор вижте във видеото.