Политика

Експерт: Посланията на политиците са много близки, а така се създава усещането, че нямаме избор

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Големият проблем, свързан с изборите у нас е неразбирането на хората, че ние сме тези, които дават работата на политиците, тези, които им плащат заплатите и ние сме тези, които трябва да се организираме достатъчно добре, да отидем и да изберем хората, които ще ни представляват. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ Румяна Дечева от Европейската асоциация за защита на човешките права.

Преди този цикъл на постоянни избори говорехме за това какви политики има, обсъждаха се различни посоки за развитие. В момента ние нямаме посоки, а посланията на всички са много близки и така се създава усещането, че ние нямаме избор.

Според Дечева обаче избирателите всъщност имат един много голям избор, но за да го видят, е необходимо да се запознаят с програмите на политическите партии.

„Абсурдът на това, че е задължително да ходим да гласуваме, но няма никаква санкция при негласуване. Няма обаче и как да бъде наложена такава, защото тук се връщаме на всички системни проблеми, които обаче никога не бяха разглеждани. Абсолютен абсурд е и това да продължаваме да ползваме машините за гласуване като принтери. Те са произведени така, че да могат да смятат и да отчитат коректно нашата воля“, посочи още тя.

За да се излезе от тази ситуация обаче е необходимо спокойствие и поне година на политическа стабилност, категорична беше Румяна Дечева.

Целия разговор във видеото.