Политика

Социолог: Възможни са изненади на изборите, 3 партии са близо до бариерата

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Възможни са изненади на изборите. Все пак около три формации не са твърде далеч от бариерата от 4%. Мобилизацията в рамките на оставащите дни може да изиграе такава роля, че някой да успее да прескочи бариерата или пък друг да слезе надолу.“

Това коментира социологът от „Маркет линкс“ Добромир Живков в студиото на Euronews Primetime. Според проучването на агенцията на финала на кампанията „Величие“ събира 3.6% подкрепа, „Синя България“ 2.8%, а МЕЧ – 1.6%.

Пак трябва да подчертаем, че по-вероятната изненада за съжаление е в очакваната избирателна активност, която колкото и декларирано да изглежда, че е по-високо понастоящем от регистрираната през юни месец, вероятно ще бъде и по-ниска. Бидейки по-ниска, това ще отвори възможността за по-малките играчи да влязат с представителство в следващия парламент.

Добромир Живков, социолог

„ИТН бяха под бариерата в първоначалното проучване на старта на кампанията. Сега ги виждаме малко над. Да, разликата не е такава, че да можем да кажем, че със сигурност тя съществува, защото е в рамките на статистическите отклонения, но все пак е видима мобилизация на периферията при по-малките политически сили. В някаква степен това го виждаме и при „Величие“ с малък прираст, като те също са близо до бариерата“, посочи социологът.

„Може да отчетем една фрагментация на вота, поне на декларирания такъв, което можем и да го обясним с поредния неуспех на водещите политически сили в страната да формират някакъв вид устойчиво управление“, обясни още той.

„Устойчив модел на поведение на българските избиратели е немалка част от тях, понякога дори достигат до една пета от избирателите, да декларират след изборите, че са взели своето решение за кого да гласуват в последната седмица или дори в последните дни. Това означава, че има един сегмент от обществото, които не са движени в своя избор от твърдите си намерения в началото, а взимат решение в последния момент“, каза още Добромир Живков.

 

Целия разговор вижте във видеото.