Политика

"Маркет линкс": 7 партии влизат в парламент, който се ползва със 74% недоверие

От Euronews България Euronews България
Partien Dom Parlament BGNES Снимка: БГНЕС, архив

ГЕРБ-СДС ще е първа политическа сила, ако изборите бяха днес. Формацията ще получи 24% от действителните гласове. Това показва изследване на социологическата агенция "Маркет линкс", финансирано и реализирано съвместно с bTV. То е проведено сред 1014 лица над 18 г. в страната в периода 15 септември - 20 октомври 2024 г. по методите на пряко, лично интервю и онлайн анкета.

Според последното проучване на Маркет линкс в 51-ото Народно събрание ще има 7 партии. Като битката си остава за второто място. Ясен е победителят - това е ГЕРБ-СДС, които получават 24 % от гласовете на избирателите. Втори се нареждат от ПП-ДБ с 14.1 на сто. Веднага след тях са - "Възраждане" - 13.1%. Четвъртото място е за  "Алианс за права и свободи" - 8.3 на сто. След тях се нарежда формацията на Делян Пеевски - "ДПС - Ново начало" със 7.2%. Шестата позиция е за  "БСП - Обединена левица" - 7% и последна формация в парламента ще са ИТН с 4.6 на сто. Под чертата за влизане в парламента остават "Величие" с 3.6%, "Синя България" с 2.6% и МЕЧ.

Недоверието в кабинета „Главчев“ е 52%, а доверието – 17%. Недоверието в Народното събрание също е голямо - 74%, а доверието е едва 6%.

 

Очаква се вътрешният министър Атанас Илков да даде поредна актуална информация за действията на МВР срещу купувачите на гласове. До момента на територията на цялата страна са проведени 190 специализирани операции срещу купуването на гласове, при които са задържани 37 души. Общо 73 досъдебни производства са образувани за изборни нарушения До момента са  издадени 971 предупредителни протокола по Закона за МВР.