Култура

Какво е да играеш ролята на политик - за актьорството в политиката- говорят Мариан Бачев и Христо Мутафчиев

От Бетина Михайлова Бетина Михайлова Репортер

Какъв трябва да бъде един политик, за да се превърне в идеален? За паралелът между културата и политиката- разсъждаваме заедно с обичания актьор Мариан Бачев, който вече е влизал в обувките на началник на кабинета.

„В театъра всичко е възможно и няма никакви щети за избирателите/зрителите, докато, както виждаме не само в България, но и в световния политически живот, ние сме подложени на екстремизъм по отношение на върхушката на света. Вие виждате какъв език допускаме да бъде чуван от трибуната на НС. В "Да, г-н премиер" показваме един много висок език и стил, далеч от мизериите, които се случват, от компромисите, които трябва да правят, с етичните и морални устои, на които трябва да се осланят“, разказа Бачев.

През погледа на друг популярен български актрьор Христо Мутафчиев, политикът трябва да притежава палитра от качества.

„Народът се обърква и това е най-големият проблем, че всъщност народът се обърква. Той затова е така индиферентен към изборите и гледа да се отдалечава от себе си.

В последните години дейци на изкуството от всички сфери, включително и от актьорството, заявяват подкрепата си за една или друга политическа сила, а някои от тях излизат и на политическата сцена. Според Мутафчиев това е въпрос на гражданска съвет. 
И двамата актьори са категорични, че изразите "задкулисие", "театър" и "цирк" не бива да бъдат използвани в пленарната зала, тъй като по този начин българското изкуство бива омаловажавано.

Целия репортаж вижте във видеото.