Култура

Министърът на културата: Делегираните бюджети дават възможност за измами, културата бе бива да работи на пазарен принцип

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Огорчен съм от това, което се случи със схемата за източване на средства от театри, културата е сферата, която трябва да дава пример на останалите, но за да сме честни – това, което открихме при нас, е във всички сфери. Просто не трябваше да го има при нас.

Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ служебният министър на културата Найден Тодоров.

Това носи огорчението, ние трябваше да сме онези, които да са за пример. Оказа се, че нищо човешко, присъщо на това време, не ни е чуждо.

По думите му вече са ясни виновниците, измислили и изпълнили схемата.

„Знае се за проверките в Смолян и Разград, знае се, че в момента прокуратурата влезе и в Пазарджик. Ние правим проверки в абсолютно всички културни институти, като искам да поясня веднага, че не ги правим, за да търсим виновни. Да, ако намерим виновни, те ще си понесат последствията. Правим проверките обаче, за да разберем кои са проблемите, които са довели до това. Говорим за една система на финансиране, която още със самото си създаване преди 14 години, бе обявена от някои колеги като „възможна пирамида““, посочи още Найденов.

Той обаче обясни, че още през изминалата година, когато е встъпил в Министерството на културата, е започнал опит за промяна на делегирания бюджет, защото отдавна е прозрял, че в тях би могло да има опити за схеми, свързани с източване на средства.

„Аз смятам, че тази форма на финансиране е грешна, не само защото дава възможности за измами. Изненадан съм, че някой се е възползвал по такъв начин от тях, но смятам, че е грешна, защото поставя цялата култура на грешен базис. Културата не трябва да работи на пазарен принцип, държавата субсидира не за да се работи на пазарен принцип, а за да се създадат условията в обществото, другите да работят на пазарен принцип. Парите трябва да се дават за качество“, коментира още Найден Тодоров.

Целия разговор вижте във видеото.