Култура

Главчев разпореди проверка заради сигналите за злоупотреби в театрите в Разград и Смолян (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Rodopski Teatar Smolyan FB Снимка: Facebook

Прокуратурата в Пловдив повдигна обвинение на директора на Родопския драматичен театър в Смолян Румен Бечев за длъжностно присвояване в особено големи размери. Това съобщи на брифинг заместник окръжният прокурор и наблюдаващ делото Галин Гаврилов, предаде БТА.

По думите му схемата е същата като при театъра в Разград, като двете институции са под едно досъдебно производство. То касае времето от месец август до 25 септември.

Арестувани са петима души, сред които е и Бечев. Двама от схемата са освободени под парична гаранция, като директорът на разградския театър Левон Манукян обжалва определението. Той бе освободен под гаранция от 50 хил. лева. Поради здравословното му състояние и това, че съдейства за разследването, Бечев ще бъде освободен под парична гаранция от 15 хил. лв.

Общо от държавния бюджет са установени и източени около 1,5 млн. лв. чрез договори с около 80 лица. Към момента чрез изземване и доброволно връщане са възстановени около 250 хил. лв. В Смолян са присвоени около 580 хил. лева, а в Разград - около 940 хил. лева. Министерството на културата съдейства изцяло на разследването, като предоставя нужните справки и документи, посочи Гавраилов. Вчера от ведомството съобщиха, че Инспекторатът МК поетапно ще провери всички държавни културни институти в областта на сценичните изкуства, както и ще бъдат извършени вътрешни проверки на всички звена на министерството.

В хода на разследването е установено, че голяма част от превежданите на хората суми, които те трябвало да предадат, са били изхарчени. Къде свършва потокът на парите, все още е обект на разследване, посочи Гавраилов. Назначените в Смолян 41 лица за три дни са получили допълнително материално стимулиране в размер на по 14 хил. лева, а тези в Разград - по 25 хил. лева.

Всички лица са наемани да бъдат презентатори и да рекламират дейността на културните институции, посочи Гавроилов. Нито един от тях обаче няма образование и не работи в сферата на културата. Част от тях са безработни, други са бармани, електротехници, строителни и общи работници.

Разследването започнало на 26 септември, когато в "Икономическа полиция" в Пловдив бил входиран сигнал от един от назначените служители по схемата, който разказал кога и къде трябва да се предават изтеглените възнаграждения. Така в същия ден в Пловдив са задържани двама от схемата, на които има повдигнати обвинения за изпиране на пари. Те са заловени със 147 хил. лева. На следващия ден са арестувани директорът на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград Левон Манукян и компютърният специалист Петко Писков. Те са обвинени за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Гавраилов обясни, че към момента делото се води в Пловдив, защото арестът е станал тук.

Главчев разпореди проверка във връзка със сигнали за злоупотреби в театрите в Разград и Смолян

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди на Инспектората към Министерския съвет да провери незабавно дейността на длъжностните лица, които осъществяват контрол върху дейността на държавните културни институти, за които излезе информация за фрапантни финансови злоупотреби с публични средства. Става въпрос за театрално-музикален и филхармоничен център в Разград и Родопски драматичен театър – Смолян. Това стана ясно по време на среща на премиера Димитър Главчев с министъра на културата Найден Тодоров.