Култура

"Нощ на литературата": Възможност да направим мост между културите

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Днес от 18 часа настъпва "Нощ на литературата", която ще продължи близо 4 часа, но със сигурност ще запали читателския дух. Тя се провежда едновременно у нас както и в редица други европейски градове. Повече за тази специална литературна нощ разказват в ефира на "Добро утро, Европа" Тодора Радева от фондация "Прочети София" и Валентина Стоева от фондация "Детски книги".

"Инициативата за нощта на литературата е на Чешкия културен институт още преди 12 години. В България се провежда за 13-и път и от години има български организации, които са партньори в основната координация и организация на самата нощ. Фондация "Детски книги" беше в продължение на 3 години основен организатор. Тази година ни от фондация "Прочети София" имаме тази чест", обясни Радева.

"Всяка година броят на градовете е различен. Тази година се включват София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пловдив, Русе, Силистра и село Чавдар. То е доказателство, че и малките села и общини могат да участват, защото литературата е за всички", посочи Стоева.

"За разлика от всички други литературни събития, този формат е уникален точно заради това, че хората трябва да се движат през цялото време, за да могат да чуят повече литература, интересните четци, интересни откази от страхотни преведени книги", сподели тя.

"Целта е да се популяризират книгите от европейски езици, защото има чудесни образци, но те са малко като европейското кино - изискват хората наистина да чуят, да знаят, защото не вървят с тези големи продукции, както са американските филми или пък книги. Но това е и възможността да направим мост между културите и да си дадем сметка, че макар и различни всички ние сме еднакви, защото сме част от Европа", отбеляза 

 

Целия разговор вижте във видеото.