Култура

Христо Мутафчиев: Ако исканията ни не бъдат чути, ще затворим всички културни институти

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Подкрепяме в дълбочина исканията на хората на изкуството, но не смятаме, че Денят на народните будители е избран удачно. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов. По думите му този ден служи като надежда и опование за хората, за да си спомнят кои са будителите.

Исканията на протестиращите трябва да бъдат прецизирани, защото в момента се говори за една сума от 80 млн. лв недостиг в сценичните изкуства, каза още той.

Министърът на културата Кръстю Кръстев е посикал от Министерство на финансите една крупна сума от 280 млн. Тя би трябвало да подпомогне мизерното съществуване, което всички ние водим. Министерство на културата има характера, в лицето на министъра, с който да се опълчи на всякакви инсинуации, които идват основно от едно друго министерство.

Николай Дойнов, Съюз на народните читалища

Недостигът, с който би трябвало да се пребори Министервтво на културата е около 260 млн. Лева, които не са само за сценичните изкуства, те са за всички отрасли, за цялата структура на Министерство на културата. Това уточни председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев.

Министърът на културата трябва да удари сериозно по масата, защото в момента усещам едно леко съгласие с това, което се случва в Министерски съвет и с начина, по който се разпределят средствата. Днес ние ще подкрепим протеста на галерии и музеи, на колегите от КТ Подкрепа.

Христо Мутафчиев, Съюз на българските артисти

Културата започва да слиза надолу постепенно и скоро ще ударим дъното, предупреди Христо Мутафчиев. Искаме допълнителни 260 милиона над тези 350 милиона, които са заложени в бюджета за следващата година, уточни председателят на Съюза на българските артисти. Средствата няма да отидат само за заплати, става дума за цялостната дейност, каза още той.

Следващото, на което сме готови ако исканията ни не бъдат чути, е да затворим всички културни институти и да спрем да работим. Така ще ни види и чуе не само цяла България, но и Европа, за да покажем, че имаме право на съществуване и то достойно, категоричен беше Мутафчиев.

Целия разговор вижте във видеото.