Цвят

Творби на изкуството са в центъра форума за международен внос в Шанхай

От Euronews България Euronews България
Dubai Expo Spain Pavilion 21274276461277 (1) Снимката е илюстративна. Източник: AP

От 5-и до 10-и ноември в Шанхай стартира 6-тото издание на форума за международен внос в Китай. Тази година специално място се отделя на предметите на изкуството. Най-големите аукционни къщи в света, сред които Кристис и Сотбис, представят на местните потребители творби на автори като Анри Матис, Марк Шагал и Аяко Рокаку. Колекционерите имат шанса и да се облагодетелстват от политика на експото, която им спестява плащането на някои данъци за внос.

Ако някой си купи творба на стойност 130 хиляди долара, може да си спести митото от 19 хиляди като я даде на китайски колекционери чрез платформата на Експото. Чрез политиката за освобождаване от данъци колекционерите могат да научат повече за работата на аукционните къщи. Тези, които преди това са купували от първичния пазар на изкуство, също ще обърнат внимание на каналите за събиране на аукциони на вторичния пазар на изкуство.

Шен Ченг, главен консултант, Phillips China

Десетки творби ще могат да зарадват посетителите на експото в Шанхай, като освен големите имена, ще бъдат представени произведения и на азиатски майстори:

Виетнамският художник умее да използва ярки цветове. Тъй като идва от Изтока, картините му създават у хората усещане за спокойствие и мир. Надяваме се, че колекционерите ще могат да научат повече за културата на Югоизточна Азия и за прекрасните творби на художниците от ХХ в.

Жуан Джун, директор Asian modern art auctions, Christie's

Международната търговия с произведения на изкуството се равнява на стотици милиарди годишно. Затова и експото в Шанхай за международен внос, логично залага много именно на този сегмент в портфолиото си. Цели 3 хиляди квадратни метра ще бъдат отделени на щандовете с културни предмети от цял свят, предназначени за китайските купувачи.