Общество

Шанхай е домакин на международна конференция за изкуствен интелект

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Шест робота танцуват в синхрон танца на Буда. Наречени Cloud Ginger, те са дело на китайската компания DataaRobotics. Новата версия на продукта е оборудвана с 34 интелигентни връзки на врата, рамото, китката, лакътя и коляното.

Това прави електронните хуманоиди доста гъвкави.

Оборудван е с 34 стави по цялото тяло. Пръстите му са по-сръчни, ръцете могат да хващат тежест от 5 кг. Има внедрена технология на стоманената линия, за да може да се захваща по по-стабилен начин. Представихме и езиковия модел Робърт GPT. Може да разпознава някои кръгли предмети като баскетболна топка.

Ли Гъсян – инженер в DataaRobotic

Друг робот изстрелва топка към баскетболния кош. Cloud Ginger може да произнесе изречение с 80 китайски йероглифа.

Езиков модел за обучение GPT позволява на робота да разбира и създава човешка реч въз основа на текстови данни.

Технологичният гигант Baidu покава Wenxin Yige – арт платформа, генерирана от AI, която може да създава снимки и изображения.

Китайският стартъп Mobvoi демонстрира своя голям езиков модел, който обхваща CGI (компютърно генерирани изображения), глас зад кадър и редактор на изображения.

Приложенията на компанията обслужват 10 милиона потребители в и извън Китай.

ChatGPT все още е най-високото ниво в индустрията. Ще отнеме известно време на китайските компании да наваксат в тази област. Но това в крайна сметка ще се случи, защото Китай разполага със свои предимства, ефективност, голяма работна сила.

Айви Чен – директор "Комуникации" на Mobvoi 

На експото в Шанхай липсват чуждестранни компании поради политическото напрежение между Китай и САЩ и опасенията на китайското правителство относно безопасността на технологиите с AI.