Свят

Президентът на "Майкрософт" се застъпва за регулации на изкуствения интелект

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Изкуственият интелект не е екзистенциална заплаха за човечеството, смята президентът на Microsoft Брад Смит.

В интервю за Euronews той заяви, че въпреки отсъствието на заплаха, трябва да има предпазни механизми, които се контролират от човека.

Имаме нужда от предпазни спирачки, които ще гарантират, че изкуственият интелект остава под човешки контрол. Можем да го направим. Трябва да разберем как. Ако трябва, да бъдат няколко пласта, така че винаги да държим тази технология под контрол. Ако го направим по правилния начин, ще разберем, че AI не е екзистенциален риск.

Брад Смит – президент на Microsoft

Сега институциите на ЕС са в процес на договаряне на окончателния текст на закон за изкуствения интелект, който ще бъде първият по рода си.

Смит казва, че неговата компания е била впечатлена от съдържанието на текста, но призовава за по-голямо международно сътрудничество що се отнася до регулациите.

Реалистично е да се гони доста широко ниво на международна координация относно регулациите на AI. Често го сравнявам с търговски самолет. Имаме нужда от свят, в който можем да се качим на един и същ самолет, да прелетим границите и да слезем от него. Самолетът не се променя във въздуха. През 1944 г е имало среща между правителствата и е била създадена международна организация, която да регулира стандартите за безопасност при самолетите. С изкуствения интелект ще бъде същото. Трябва ни обединение на държавно ниво и да останем фокусирани върху темата.

Брад Смит – президент на Microsoft

Евросъюзът иска да приключи работата по закона за AI до края на годината, а дългосрочната цел е да бъде лидер в управлението на технологията.