Местни Избори 2023

Манипулация или преувеличение? Хора на изкуството коментират премахването на машинния вот

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Драматизира ли се скандалът с машините за гласуване? В изборното студио на Euronews Bulgaria хора на изкуството коментираха актуалната тема. Според режисьора Юрий Дачев и актрисата Емануела Шкодрева отпадането на машините се преувеличава. За стилиста Митко Дамов и фотографа Вихрен Георгиев обаче, това е сериозна манипулация.


Юрий Дачев, режисьор:

Не мога да разпозная режисьорските ходове в цялата суматоха, която настана. За мен няма проблем в гласуването с хартиени бюлетини. Мисля, че се драматизира малко повече и малко по-шумно, отколкото трябва.

Други неща около скандала през последните часове и дни пораждат у мен въпросителни. Например, поведението на този заместник-министър. Изуми ме това, че някъде се прокрадна, че той „искал да си поиграе“. Причините тази въпросна флашка да бъде в ръцете му. Странното заобикаляне от хора във властта на оценката какво означава това.



Емануела Шкодрева, актриса:

Мен лично не ме дразни това, че трябва да се гласува с хартия. Смятам, че възрастните хора у нас не са достатъчно подготвени, за да гласуват с машини. Страхувам се да не бъде манипулирано. Надявам се, че ще бъде почтено. Много ми се иска се спазват правила. Не бих искала да се раздухват изкуствени скандали.

Този с машините малко се преувеличава. Да, след като има тази постъпка на този заместник-министър, може би решението е правилно. Можем да гласуваме, не са анулирани изборите, така че какъв е проблемът?

 

Митко Дамов, стилист:

Виждам проблем. Нормално е, когато в последния момент се случват такива неща – това е абсолютна манипулация, поне за мен. Манипулация по отношение на това първо да се намали активността за гласуване. Аз до последно се колебаех дали ще гласувам или не.

Ще отида да гласувам по ред причини. Защото този начин на манипулиране на хората, да ги откаже от това да гласуват, за мен не е ОК. Да, ние досега сме гласували хартиено и виждахме какво се случва. Винаги едни и същи печелеха. Манипулацията там е още по-голяма,

 

Вихрен Георгиев, фотограф:

Проблемът с машинното гласуване е, че се намалява процента възможност за измами. Технологията предопределя честността на изборите, не е само контролът. Машината е контрол. Там се намалява човешкото присъствие, човешкото въздействие.

Хората слагат чертички на бюлетините, правят ги невалидни, сменят протоколи. Не съм съгласен, че това е измислен скандал. Това е абсолютно целенасочен скандал.

 

Целия разговор вижте във видеото.