Европа

Военните министри на Германия и Великобритания подписаха договор за укрепване на европейската сигурност

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Healey UK AP Министърът на отбраната на Великобритания Джон Хийли на посещение във военновъздушна база "Акротири", Кипър. Снимка; АП, архив.

Министрите на отбраната на Германия и Обединеното кралство подписаха пакт за укрепване на европейската сигурност на фона на нарастващата руска агресия. В рамките на споразумението, германски самолети за лов на подводници ще патрулират в Северния Атлантик от база в Шотландия. Министърът на отбраната на Обединеното кралство Джон Хийли заяви, че сделката е сключена поради необходимостта Европа да укрепи собствената си сигурност. Той добави и че Обединеното кралство трябва да има по-голяма роля в НАТО.

 

Споделяме едни и същи заплахи: войната в Украйна, конфликтът в Близкия изток, нарастващата руска агресия. Споделяме едни и същи ценности; демокрация, индивидуална свобода, върховенство на закона. А в един по-опасен свят съюзниците са нашата стратегическа сила и трябва да правим повече заедно.

Джон Хийли, министър на отбраната на Обединеното кралство

Германският отбранителен гигант Rheinmetall възнамерява да открие завод за производство на цеви за артилерийски оръжия, в който ще се използва британска стомана. Очаква се Великобритания и Германия да си сътрудничат и в разработването на нови наземни и въздушни безпилотни летателни апарати, както и на ударни оръжия с голям обсег, които могат да се движат по-далеч от съществуващите в Обединеното кралство ракети Storm Shadow.