Свят

Доклад на ООН: Войната е забавила развитието на Газа с близо 70 години

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Продължават бомбрадировките над южни предградия на Бейрут. По-рано днес Израел обяви, че високопоставен служител на „Хизбула“, за когото се очакваше да бъде следващият лидер на групировката, е бил убит при въздушен удар. Очакваше се Хашем Сафидине, влиятелен духовник в редиците на партията, да наследи Хасан Насрала, който беше убит през септември. От бойната групировка нямаше незабавен коментар. По-рано през деня израелските военни изравниха със земята сграда в предградията на Бейрут, в която според тях се помещават съоръжения на „Хизбула“. 

А междувременно, ООН твърди, че израелските власти продължават да отказват навлизането на конвои с помощи в северната част на Газа. 

 

Мисията на ЮНИФИЛ съобщава, че продължаващите военни действия продължават да оказват влияние върху безопасността и сигурността на миротворците. Вчера една от позициите ѝ претърпя значителни щети по инфраструктурата вследствие на въздушен удар. Не се съобщава за пострадали. Освен това логистичните конвои, принадлежащи на мисията, се сблъскаха и с ограничения от страна на израелските военни. Още веднъж напомняме на страните за задълженията им да гарантират безопасността и сигурността на персонала на ООН и да зачитат неприкосновеността на помещенията на ООН по всяко време.

Фархан Хак, говорител на Генералния секретар на ООН

А в Газа израелските военни отново заповядаха на палестинците в северния град Бейт Лахия да напуснат домовете си, болниците и убежищата си. Военните хвърляха предупредителни листовки върху населението. Северната част на Газа вече претърпя най-тежките разрушения по време на войната и е обкръжена от израелските сили от края на миналата година.

 

Моля ви, намерете решение за нас. Ние умираме. Аз съм от Бейт Ханун и съм разселвана от едно място на друго. Децата ни са още малки. Тук има ранени хора. Не става въпрос само за ядене и пиене. Казваме на всеки арабски лидер: палестинският народ иска да живее като другите народи. Нашите деца искат да живеят и да се учат. Това е втората учебна година, която те губят. 

Умм Мохамед, разселена жена

А в нов доклад на ООН се казва, че продължаващата война в Газа е забавила развитието на анклава с близо 70 години. Документът е третата социално-икономическа оценка на последиците от войната в Газа. Той е резултат от сътрудничеството между Икономическата и социална комисия на ООН за Западна Азия (UNESCWA) и Програмата на ООН за развитие (ПРООН).