Свят

Най-малко 72-ма души са загинали при израелските атаки в Газа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко 72 души са загинали при израелски въздушни удари в Ивицата Газа. 33-ма от тях са загинали при атака в бежанския лагер Джабалия в северната част. Това съобщават властите в анклава. Израел не е коментирал случилото се. Според изявление на Хамас при нападението са ранени и над 85 души, като са били засегнати домовете на три семейства. Според работници на място крайният брой на загиналите може да достигне 50 души, тъй като хората са били затрупани под развалините на сградите.

Съобщава се и за боеве в град Бейт Лахия, където властите твърдят, че Израел е поразил болница и има 40 ранени пациенти. Сражения има и в южната част на анклава. По-рано върховният лидер на Иран Аятолах Али Хаменей заяви, че Хамас ще оцелее и след смъртта на Синуар. Междувременно към дома на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в Кесария, Северен Израел, е бил изстрелян дрон. Това съобщи неговият говорител. Нетаняху не е бил в сградата и няма пострадали.

 Стана ясно и, че Израел е изпратил около 30 камиона с доставки в северната част на Газа, включително храна, вода, медицински материали и оборудване за подслон. Местни здравни служители обаче заявиха пред Ройтерс, че помощта не е достигнала до най-засегнатите райони. На свой ред президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че договарянето на споразумение за прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“ може да бъде по-лесно от това между Израел и „Хамас“.

Според мен има възможност да се справим с Израел и Иран по начин, който да сложи край на конфликта за известно време. Смятаме, че има възможност да се работи и за прекратяване на огъня в Ливан. А в Газа ще бъде по-трудно.

Джо Байдън - президент на САЩ

Същевременно продължават боевете между Израел и Ливан. Ливанските власти съобщиха, че двама души са били убити при израелски удар в Джуние, северно от Бейрут.