Свят

Доц. Боян Хаджиев: Израел отбелязва историческо надмощие над Хамас и Хизбула

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Никой не може да каже със сигурност какво ще се случи в Близкия изток, но след новината за убийството на Синуар се даде още повече сила на коментарите, че той е инициирал зловещата атака, която Хамас нанесе над Израел преди година. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria преподавателят по международни отношения в УНСС доц. Боян Хаджиев.

Според него обаче Яхия Синуар е човек, показал, че може да избере различна стратегия спрямо ситуацията, в която се намира.

През 2018 г. Той беше човекът, който каза, че ще наложи Хамас да има ненасилствена съпротива срещу Израел. След създаването на възможно най-дясното правителство, което Израел можеше да има през 2022 г., тогава Синуар каза, че могат да се противопоставят само с военни средства.

„Той е човек, който беше готов да адаптира стратегията на Хамас и не съм сигурен, че може да бъде описан само в напълно тъмни краски, като изключим това, което се случи преди година“, коментира още доц. Хаджиев.

Той смята, че смъртта на лидера на Хамас едва ли означава, че организацията ще се откаже от битката, която води.

От Ливан може да се очаква абсолютно всичко, тъй като те използват Израел и за консолидация на своето общество и на своите крайни сегменти. Израел обаче са в историческа точка на подем и надмощие над две от основните терористични групировки, с които се борят – Хизбула и Хамас, отбеляза още доц. Боян Хаджиев.